image
Sursa foto: jurnal.md

UE a prelungit sancțiunile aplicate administrației de la Tiraspol

Uniunea Europeană a prelungit, până pe 31 octombrie 2019, sancțiunile aplicate administrației din regiunea transnistreană. Tiraspolul califică decizia ca fiind una contraproductivă, transmite IPN.

Într-un comentariu pentru presa locală, autoritățile din regiune apreciază ca fiind inadecvată extinderea moratoriului aplicat în 2010. Tiraspolul declară că nu există motive pentru o atare decizie inertă, luată în baza unei constatări a situației de acum 15 ani. Administrația transnistreană subliniază că a respectat în mod consecvent prevederile Deciziei protocolare din 25 noiembrie 2017 cu privire la funcționarea școlilor cu predare în grafie latină, care stipulează condițiile optime pentru activitatea acestor instituiții.

În comentariu se mai spune că participanții internaționali ai formatului de negocieri 5+2, inclusiv Uniunea Europeană, au salutat semnarea Deciziei de protocol și progresele înregistrate în acest domeniu și, prin urmare, acest pas al Consiliului UE, de prelungire a sancțiunilor, poate fi explicat prin lipsa unei coordonări corespunzătoare între organismele europene.

„Apreciem situația ca pe o neînțelegere nefericită și îndemnăm Consiliul Uniunii Europene să renunțe la abordarea inertă, care împiedică consolidarea practicilor constructive în procesul de reglementare a relațiilor moldo-transnistrene și subminează autoritatea UE în calitate de observator în formatul consultativ 5+2”, se mai spune în mesajul administrației transnistrene.

Amintim, sancțiunile au fost impuse în 2010 ca urmare a lipsei de progres în reglementarea problemei transnistrene și a refuzului autorităților de la Tiraspol de a permite activitatea școlilor cu scriere în grafia latină din regiune.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: