image
Sursa foto: orizont.org

Reacția Liceului „Orizont” la prezentarea rezultatelor investigațiilor efectuate de ANSA

Administrația Liceului „Orizont” a venit o reacție referitor la prezentarea rezultatelor investigațiilor efectuate de ANSA.

„ Administrația Liceului Teoretic Orizont din Sectorul Ciocana, anunță că conform concluziei din raportul Centrului de Sănătate Publică, focarul a fost cauzat de infecția adenovirală.

Toți angajații cantinei fără excepție au fost investigați în laboratorul Centrului Municipal de Sănătate Publică până la începerea anului școlar, cu confirmări negative de purtători ai cărorva agenți patogeni.

Comunicăm că, în cadrului Instituției în permanență se prelucrează cu dezinfectant toate suprafețele din clasele de studii, cantină și alte încăperi.

Cerințele igienice sunt strict monitorizate și respectate de elevii și personalul Liceului. Dezinfectarea generală a blocului alimentar a fost efectuată la data de 13.09.2019, în cazul depistării unui focar așa după cum se procedează conform normelor sanitaro - igienice.

Angajații depistați ca purtători de Staphylococcus nazofariangian, la moment trec investigația cu antiobioticograma pentru determinarea sensibilității la antibiotice și vor fi sanați. Toți angajații cantinei sunt echipați conform normelor sanitaro - igienice: măști, mănuși, etc.

Totodată, reieșind din sfaturile medicilor, Adminisitrația Liceului va înăspri condițiile privind selectarea agenților economici ce distribuie produsele alimentare Instituției în special fructele și legumele crude, (după cum bacteriile coliforme cel mai des provin din apele uzate, incorect epurate, aceasta poate constitui sursă de contaminare microbiană și pentru unele produse alimentare în cazul utilizarii la irigarea culturilor vegetale (dintre care unele pot fi consumate crude).

Cât privește instructajul igienic al angajaților cantinei, parcurg această instruire odată la 2 ani. Astfel, la solicitarea Liceului din luna august 2019 privind instruirea igienică a personalului pentru următorii 2 ani, organele de resort au stabilit desfășurarea cursului dat pentru luna octombrie 2019.

Din discuții cu specialiștii medicali în domeniul epidemiologic, titrele determinate în cadrul investigațiilor de laborator a bacteriilor depistate, nu este acel titru ce poate provoca intoxicații.

Astfel, Administrația Instituției anunță faptul că, informația din mass media transmisă de unele media portaluri a fost eronată și publicată în mod provocator cu tendința de a implica Instituția în scandal, respectiv Instituția va adresa cereri prealabile privind dezmințirea informației și prezentarea scuzelor publice”, se arată scris în comunicatul emis de adminbistrația Liceului „Orizont” din sectorul Ciocana.

Amintim că astăzi Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor au prezentat rezultatele investigațiilor de laborator. ANSA a informat că la 13 angajați ai blocului alimentar s-a depistat Staphylococcus aureus. Totodată, în trei probe de produse alimentare examinate de către CRDV: salată din roșii și castraveți, chiftele  în sos alb, salată (Boeuf), pilaf cu carne de bovină, au fost constatate bacterii coliforme. O probă pozitivă Staphylococcus aureus a fost depistată în chiflele în sos alb.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: