image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Experți, despre finalizarea urmăririi penale în privința lui Drăguțanu și Sturzu: „Dosarul trebuia demult finalizat”

Este regretabil că pe parcursul a mai multor ani de zile BNM a fost la cheremul lui Vladimir Plahotniuc și a găștii lui. Dosarul legat de frauda bancară trebuia demult finalizat, iar sistemul finanicar și bancar trebuie monitorizat, chiar și acum, mult mai atent și intensiv, pentru a nu permite repetarea unor situații similare. Opinia aparține fostului ambasador al Republicii Moldova la București, Iurie Reniță și a fost expusă în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la Jurnal TV.

Solicitat să comenteze anunțul făcut de Procuratura Anticorupție referitor la finalizarea urmăririi penale în cazul fostului guvernator Dorin Drăguțanu și a fostului viceguvernator, Ion Sturzu, învinuiţi de complicitate la săvârşirea infracţiunii de escrocherie, comisă cu folosirea situației de serviciu, de către o organizație criminală, în proporții deosebit de mari (art.42, art. 190 alin.(5) din Codul penal), precum şi de spălarea banilor, săvârșită de mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu, Iurie Reniță a declarat că s-ar mira dacă acum ar fi recuperați cel puțin o pătrime din banii furați.

Este un mare regret că pe parcursul a mai multor ani Banca Națională a fost la cheremul unui oligarh pe care îl cunoaștem cu toții, a lui Vladimir Plahotniuc și a găștii lui care l-a însoțit. Sper mult că asemenea cazuri nu se vor mai produce și că a fost consolidat definitiv cadrul juridic ce reglementează sistemul financiar și bancar în Republica Moldova ca niciodată un guvernator al BNM să nu-și mai bage mâna în banii cetățenilor”, a spus Iruie Reniță.

Fostul deputat a mai adăugat că speră ca PG și structurile ei specializate, care instrumentează acest caz să acționeze conform legii.

Trebuia demult finalizat cazul, dar factorul politic nu a permis. Chiar și în prezent, consider că monitorizarea activității BNM, a sistemului finanicar, ar trebui să fie mult mai atentă și intensivă pentru a nu repeta situații similare. Recunosc că sunt pesimist vizavi de recuperarea banilor care s-au dispersat ca un păianjen și au plecat în toată lumea. M-aș mira ca cel puțin o pătrime din ei să reușim să-i aducem acasă. Dar, mai știi, poate se întâmplă minuni”, a mai spus Iurie Reniță.

Deputatul PAS, Vasile Grădinaru a specificat că două obstacole de bază au contribuit la tergiversarea dosarului. Nu a existat voință politică, cei care s-au aflat în PG s-au ocupat mai mult de eliberarea hoților, nu de băgarea lor la pușcărie, și legislația care a fost croită astfel încât să permită această fraudă.

Drăguțanu cu asta s-a ocupat ca să creeze toate premisele ca Șor să poată extrage din sistemul bancar o anumită sumă de bani. Dosarul a fost trimis acum în instanță, fostul guvernator și un fost viceguvernator este documentat. Cel de-al doilea fost viceguvernator încă nu este documentat deoarece e plecat la tratament peste hotare. Pentru a evita această tergiversare, am modificat recent legislația ca să poată fi dusă urmărirea penală până la capăt în lipsa celui bănuit și respectiv, să fie înaintată acțiunea în instanța de judecată pentru cei învinuiți deja în lipsa lor, cum ar fi cazul celui de-al doilea viceguvernator”, a precizat Vasile Grădinaru.

Procuratura Anticorupție a informat azi că procurorii de caz, au disjuns din dosarul de bază denumit generic „Frauda bancară” materialele cauzei penale în privinţa ex-guvernatorului Dorin Drăguțanu şi a unui ex-viceguvernator al BNM, urmărirea penală în privinţa cărora a fost terminată.

În partea ce ţine de cel de-al doilea ex-viceguvernator al BNM, Emma Tăbârță, procurorii au anunțat că urmărirea penală nu a putut fi terminată, având în vedere aflarea la tratament peste hotarele ţării.

Potrivit actului de învinuire, în perioada anului 2014, fostul guvernator al BNM, precum și alţi doi vice-guvernatori, acționând în interesele organizației criminale, conduse de către Vladimir Plahotniuc, au elaborat și implementat un plan bine determinat de sustragere în proporții deosebit de mari a mijloacelor financiare din sistemul bancar național.

Precizăm că, conform probatoriului administrat, procurorii au constatat că, organizația criminală, condusă de către Vladimir Plahotniuc era constituită din mai multe grupuri criminale organizate, din care făceau parte grupul criminal organizat condus Veaceslav Platon, grupul criminal condus de către Vladimir Andronachi și grupul criminal organizat condus de către Ilan Șor. Ultimul la rândul său, controla de facto, prin intermediul unor persoane interpuse băncile BC ”Unibank” SA, BC ”Banca Socială” SA, Banca de Economii SA.

Prin urmare, pe parcursul anului 2014, guvernatorul BNM, precum și cei doi viceguvernatorii ai BNM, în calitate de persoane afiliate organizației criminale, au înlăturat obstacolele și au acordat instrumentele necesare realizării sustragerilor de bani aflați la dispoziția BC ”Unibank” SA, BC ”Banca Socială” SA și Banca de Economii SA, inclusiv prin aprobarea în organele de conducere a băncilor menționate a persoanelor afiliate grupului criminal organizat condus de Ilan Șor și prin neintervenirea în activitatea defectuoasă a acestor bănci.

Noutăţile partenerilor

comentarii: