Acțiunea “Camionul de Crăciun” este organizată de 16 ani de Asociația „Tășuleasa Social” din județul Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu o organizație neguvernamentală germană. În acești ani, au fost oferite daruri copiilor din mai multe județe ale României, printre care Bistrița-Năsăud, Suceava, Cluj, Mureș, Sălaj și Maramureș.

Anul trecut, campania a ajuns pentru prima dată în Republica Moldova, mai exact în raionul Glodeni. Atunci, aproximativ 1.200 de copii de la noi au primit cadouri. În acest an, organizatorii acțiunii „Camionul de Crăciun în Basarabia” și-au propus să aducă în același raion Glodeni cel puțin două camioane cu daruri. Acestea sunt colectate până pe 17 ianuarie, fiind pregătite de un supermarket din România, de unde pot fi cumpărate.

Potrivit organizatorilor, fiecare pachet conține, printre altele, un bloc de desen, creioane colorate, zahăr, făină, orez, paste, ulei, napolitane, biscuiți, ciocolată, gel de duș, cremă de mâini, pastă și periuțe de dinți. Colectarea darurilor a început în luna decembrie a anului trecut.

Inițiatorul campaniei, Tibi UșEriu, este un ultramaratonist român. A participat de trei ori la cel mai dificil maraton din lume, „6633 Arctic Ultra”, pe care l-a denumit „cursa vieții”. Mai mult, tot de atâtea ori, a câștigat aceste competiții, ajungând primul la capătul celor 566 de kilometri din zona Cercului Polar, pe care i-a parcurs într-o săptămână, la temperaturi de până la minus 52 de grade Celsius.

El este singurul om din lume care a reuşit să câştige de trei ori la rând acest maraton. În 2017, Tibi Ușeriu a lansat volumul autobiografic „27 de pași”, în care povestește cum a ajuns în viață doar... o cifră, "Domnul 2.800", și cum a renăscut într-o închisoare de maximă siguranță din Germania, unde a fost condamnat să stea 23 de ani, pentru jafuri armate și tentativă de omor.

Ulterior, în urma unor modificări legislative, pedeapsa i-a fost redusă la 13 ani, din care a executat nouă, fiind eliberat în 2010. În Asociația „Tășuleasa Social”, condusă de fratele lui Tibi Ușeriu, fostul deținut cu numărul 2.800 a primit șansa la o nouă viață, prin implicarea în proiecte sociale și de mediu.