image
Sursa foto: privesc.eu

Proiectul privind CSM, votat în LIPSA avizului Comisiei de la Veneția; „Dodon vrea să controleze cât mai repede justiția”

Parlamentul a votat astăzi, în lectura a doua, proiectul legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, în lipsa unui aviz al Comisiei de la Veneția. „Scopul principal al acestui proiect este acapararea controlului asupra sistemului judecătoresc”, au declarat fracțiunile Blocului ACUM care au părăsit ședința, în timpul examinării acestui proiect de lege.

„Această grabă este determinată de dorința lui Dodon să ia cât mai repede sub control CSM. Celelalte proiecte, chiar și cu evaluarea judecătorilor, sunt expediate la Comisia de la Veneția și PSRM așteaptă cumințel când va fi această avizare. Tot ce ține de evaluarea procurorilor și a judecătorilor se amână. E un proiect care va duce la uzurparea puterii, la punerea sub control a justiției, iar PSRM și PD execută docil dorința lui Dodon de a controla justiția”, a declarat Alexandru Slusari.

În opinia opoziției, guvernarea urmărește prin acest proiect acapararea controlului asupra justiției prin intermediul CSM.

„Această grabă vine exclusiv de la Igor Dodon care vrea să controleze CSM înainte de evaluarea udecătorilor, astfel încât politicul să decidă cine rămâne judecător”, a adăugat Dinu Plângău.

Precizăm că, și președintele Comisiei de la Veneția, aflat în Republica Moldova, s-a declarat uimit de faptul proiectul cu privire la CSM a fost inclus pe agenda Parlamentului, înainte de emiterea avizului comisiei.

La rândul său, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că acest aviz rămâne la fel de important pentru o eventuală ameliorare a legii.

Întrebat de jurnaliști de ce Ministerul Justiției, în calitate de autor al proiectului de modificare a legii cu privire la CSM, nu a solicitat amânarea examinării acestuia în lectură finală, în condițiile în care a fost solicitat avizul Comisiei de la Veneția, Fadei Nagacevschi a declarat că urgența a fost explicată partenerilor externi și că va oferi explicații suplimentare într-o conferință de presă pe care urmează să o organizeze.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: