Astfel, Maia Sandu le-a propus socialiștilor să-și retragă moțiunea de cenzură, iar premierul în schimb își asumă public angajamentul că după ce acest lucru se întâmplă va expedia Comisiei de la Veneția legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, privind mecanismul de desemnare a candidaților la funcția de procuror general.

„După intrarea legii în vigoare, pentru a activa mecanismul nou de preselectare, și după retragerea moțiunii de cenzură, noi vom expedia legea pentru care ne-am asumat răspunderea spre expertizare Comisiei de la Veneția. Îmi asum angajamentul public să nu expediez lista scurtă de candidați către CSP înainte de a primi avizul Comisiei de la Veneția asupra acestei legi. Astfel Guvernul va putea să-și continue activitatea. Sarcina mea este să întorc oamenilor încrederea că în RM se poate face dreptate”, a declarat premierul.

Vedeți mai jos întregul discurs al Maiei Sandu:

„RM are nevoie de justiție funcțională. Din păcate, nu toți politicienii își doresc acest lucru. O justiție adevărată, în care cetățenii să aibă încredere. Acest lucru este imposibil cu un procuror asupra căruia planează riscul că va îndeplini comenzi politice. Vrem să asigurăm numirea unui procuror integru în contextul politic actual și acest lucru nu este deloc ușor.

La 6 noiembrie, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru o lege care vizează schimbarea modalității de preselectare a candidaților la funcția de procuror general. E singura soluție posibilă pentru a evita riscul numirii unui procuror general cu probleme de integritate pentru următorii 7 ani. Noul mecanism prevede răspunderea prim-ministrului pentru preselectarea candidaților. Acest mecanism este similar procedurii votate în Parlament în luna septembrie, cu susținerea fracțiunii PSRM. Atunci socialiștii au aprobat preselectarea candidaților de către Ministerul Justiției. Acum se opun preselectării de către prim-ministru. Suspectă decizie.

În mai multe state cu democrații funcționale, Executivul participă la selectarea procurorului general. Numirea procurorului de către Guvern, la nivelul prim-ministrului sau ministrului Justiției este un mecanism folosit în Suedia, Danemarca, Norvegia, Portugalia, România, Serbia, Franța, Austria și multe alte țări cu stat de drept.

Comisia de la Veneția menționează în mai multe opinii publicate că dorința Guvernului de a se implica în procesul de selecție a procurului general este rezonabilă odată ce combaterea criminalității este crucială pentru buna funcționare a instituțiilor statului. Potrivit Comisiei, selectarea procurorului general trebuie să se facă astfel încât să obțină încrederea publicului. Iar implicarea puterii executive și legislative oferă mai multă legitimitate democratică acestui proces.

Implicarea Guvernului în acest proces este necesară, mai ales în situația în care ne aflăm. Schemele deconspirate zilnic de miniștrii din Guvernul pe care-l conduc trebuie stopate, iar cei responsabili - pedepsiți. Asta se poate face doar cu un procuror general profesionist, în care să aibă încredere toți cetățenii. Am datoria în fața oamenilor să mă asigur că următorul procuror desemnat de CSP va fi independent în acțiunile sale. Chiar dacă prim-ministrul va preselecta candidații, decizia finală aparține Consiliului Superior al Procurorilor și președintelui țării.

Suntem acum în impas politic. Pentru continuarea reformelor începute de Guvern, este important ca actualul cabinet de miniștri să rămână în funcție. Dacă declarațiile PSRM cu privire la dorința de a menține majoritatea parlamentară și acest guvern sunt adevărate, vin cu o propunere pentru a ieși din acest impas.

După intrarea legii în vigoare, pentru a activa mecanismul nou de preselectare, și după retragerea moțiunii de cenzură, noi vom expedia legea pentru care ne-am asumat răspunderea spre expertizare Comisiei de la Veneția. Îmi asum angajamentul public să nu expediez lista scurtă de candidați către CSP înainte de a primi avizul Comisiei de la Veneția asupra acestei legi. Astfel Guvernul va putea să-și continue activitatea. Sarcina mea este să întorc oamenilor încrederea că în RM se poate face dreptate”.