image
Sursa foto: Facebook/Inga Grigoriu

Inga Grigoriu solicită UE susținere financiară pentru primării și tinerii din RM care vor să-și lanseze o afacere

Deputatul Platformei DA Inga Grigoriu solicită Comisiei Europene să susțină financiar lansarea unui program care ar sprijini primăriile din Republica Moldova și ar permite tinerilor să-și lanseze o afacere.

Este vorba de programul ECIPES, realizat de Iurie Calestru și Gabriel Mărgineanu, de la Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor din Chișinău. Mai exact, este vorba de o finanțare de 40 de milioane de euro în perioada 2021 - 2022.

Programul ECIPES își propune să sprijine fondurile europene alocate RM prin Instrumentul de Vecinătate.

Potrivit programului, tinerii de 18 - 35 de ani vor fi sprijiniți în lansarea unei afaceri în domeniul serviciilor - cu 5 mii de euro, iar în în domeniul producției - cu 15 mii de euro, dintre care 12 mii de euro pentru achiziționarea echipamentelor.

Totodată, primăriile din RM care sunt înfrățite cu primării din UE și organizează cel puțin o activitate comună pe an vor putea beneficia de asistență de până la 10 mii de euro pentru lansarea unui proiect de dezvoltare locală a cărui valoare nu depășește 20 de mii de euro.

Programul ECIPES mai prevede că cetățenii RM pot obține sprijin financiar pentru a-și procura electrocasnice (frigider, mașină de spălat, TV) cu nivelul de eficiență energetică A +++. Este vorba de un sprijin de 100 de euro pentru fiecare cetățean și poate fi primit odată cu transmiterea echipamentului folosit.

Noutăţile partenerilor

comentarii: