image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

De la 1 aprilie, pensiile vor crește în total cu 20,8% după indexare și mecanismul de transpunere a creșterii economice

Pensiile vor crește cu 20,8 la sută de la 1 aprilie, după ce acestea vor fi indexate conform ratei inflației, dar și după aplicarea mecanismului de transpunere a creșterii economice în pensii.

Precizările au fost făcute de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari.

Pensiile vor fi indexate cu 13,94 la sută începând cu 1 aprilie la rata inflației la sfârșitul anului 2021. Acest coeficient se va aplica părții pensiilor care nu depășește salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru acest an, de 9900 de lei.

Suplimentar, toate pensiile vor fi majorate cu suma fixă de 171 de lei prin mecanismul de transpunere a creșterii economice în pensii.

„În rezultatul acestor două mecanisme, de indexare și creștere mixtă, un pensionar care beneficiază astăzi de o pensie de 2500 de lei, va primi de la 1 aprilie o pensie de 3020 de lei, adică cu 520 de lei mai mult, ceea ce reprezintă o creștere de 20,8 la sută.

De asemenea, pensia pentru limita de vârstă va fi majorată de la 2 mii de lei la 2278 de lei pentru un stagiu de cotizare complet, ceea ce reprezintă o creștere de 13,94 la sută. În cazul în care cuantumul pensiei este mai mic decât cuantumul pensiei minime pentru categoria respectivă, diferența dintre aceste valori va fi acoperită din bugetul de stat sub forma unui supliment de solidaritate.

Potrivit estimărilor, bugetul pentru susținerea persoanelor în etate va fi de 21,8 miliarde de lei față de 16,8 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 30 la sută într-un singur an.

Noutăţile partenerilor

comentarii: