image
Sursa foto: abcnews.go.com

STUDIU: 4% din cazurile de cancer depistate anul trecut la nivel mondial, sunt legate de consumul de alcool

Aproximativ 4% dintre cazurile de cancer depistate anul trecut în lume, respectiv 740.000 dintre ele, sunt legate de consumul de alcool, inclusiv moderat. Situația alarmantă este relevată de un studiu publicat în revista medicală "The Lancet Oncology", realizat pe baza estimărilor Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului (CIRC).

Potrivit studiului, 86% dintre aceste cancere sunt asociate consumului "riscant şi excesiv" (peste două băuturi alcoolice pe zi). În schimb, un consum "uşor până la moderat" (până la două pahare de alcool pe zi) reprezintă "unul din şapte cazuri asociate alcoolului, adică peste 100.000 de cazuri noi de cancer în lume" în 2020.

Situația, în sine - spun reprezentanții CIRC - arată "necesitatea implementării unor politici şi intervenţii eficace pentru a sensibiliza publicul cu privire la legătura dintre consumul de alcool şi riscul de cancer şi pentru a reduce consumul global de alcool".

Studiul enumeră şapte tipuri de cancer al căror risc este amplificat de consumul de alcool. Mai exact, vorbim despre cancerul localizat la nivelul cavității bucale, al faringelui, laringelui, esofagului, cancerul de colon-rect, ficatului şi cancerul de sân la femei. În acestă din urmă împrejurare, numai anul trecut au fost identificate 6,3 milioane de cazuri, scrie realitatea.net

Corelând aceste informaţii cu datele despre consumul de alcool pe ţări, furnizate în urmă cu zece ani (timpul necesar ca boala să se manifeste), cercetătorii au estimat că 741.300 dintre aceste cancere (adică 4% din numărul total de cazuri noi de cancer în lume în 2020) ar putea fi direct legate de alcool.

"În 2020, tipurile de cancer cu cel mai mare număr de cazuri noi asociate consumului de alcool au fost cancerul de esofag (190.000 de cazuri), cancerul de ficat (155.000 de cazuri) şi cancerul de sân la femei (98.000 de cazuri)", potrivit CIRC.

În context, aflăm că Mongolia este ţara cu cea mai mare proporţie de cazuri noi de cancer legate de consumul de alcool (10%, 560 cazuri), în timp ce Kuweitul, ţară musulmană unde consumul de alcool este, practic, interzis, înregistrează cea mai mică proporţie (puţin peste 0% echivalentul a 5 cazuri). 

Această proporţie este estimată la 5% în Franţa (20.000 de cazuri), la 4% în Regatul Unit (16.800), la 3% în Statele Unite (52.700) şi la 4% în Germania (21.500).

Bărbaţii reprezintă aproximativ trei sferturi din totalul cazurilor de cancer asociate alcoolului (567.000 de cazuri).

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: