image
Sursa foto: facebook

VIDEO // Mică, dar luptătoare! O fetiță din Chișinău s-a născut de 530 de grame și a fost externată de 2,8 kilograme

Cântărea puțin peste 500 de grame, iar șanse la viață nu prea avea. După o sută de zile, în care trei echipe de medici au luptat pentru ca ea să trăiască, mica luptătoare Anghelina a fost externată astăzi cu greutatea de două kilograme și opt sute de grame! Vorbim despre cel mai mic copil născut și externat în stare satisfăcătoare de la Spitalul Clinic municipal „Gheorghe Paladi”. Evenimentul a fost urmărit de colega noastră Eugenia Apostu.

Anghelina s-a născut pe 21 septembrie 2020. De atunci încoace, aproape trei luni, medicii medicii de la Spitalul clinic „Gheorghe Paladi” au făcut tot ce le stă în puteri pentru a o externa astăzi cu o greutate normală - 2 kilograme și 800 de grame. Bucuria mamei este greu de redat în cuvinte.

Alina, mama pruncului își amintește că a intrat în spital când abia de cădeau frunzele, la început de toamnă. În tot acest timp a fost susținută de soț și părinți, care au văzut-o pe Anghelina doar în fotografii.

„M-a susținut soțul, e peste hotare, dar prin telefon ne spunea că totul va fi bine, așa mergeam mai departe și parcă îmi dădea puteri și când coboram la dânsa în incubator, mă uitam și se mișca, ridica mânuța, piciorușul și parcă îmi dădea putere. Erau momente când spuneam că gata nu mai pot, nu mai am putere și iarăși mă luam în mâini și îmi spuneam că va fi totul bine", a menționat mama copilului

Este cel mai mic copil născut la Spitalul „Gheorghe Paladi” și externat în stare satisfăcătoare.

Mariana Pasecnic, şefa Secţiei reanimare a nou-născuţilor nr.2 afirmă că este mândră de echipa mea. „Am reușit astăzi să dăm acasă un copil perfect sănătos! Hai să zic, ea este absolventa secției de reanimare și terapie intensivă fiind prima cu așa greutate mică la naștere. Am avut anul acesta și de 600 de grame, și de 700 de grame, de 800 de grame, deci până la un kilogram", ne spune medicul

Dorina Rotaru, manager al serviciuuil neonatal-pediatric a menționat că acesta este un proces destul de dificil deoarece copiii când vin la un termen așa de mic au toate organele dezvoltate, dar ele nu sunt mature. „Nu sunt mature și nu lucrează la apogeul lor normal, adică trebuie cadrele medicale care să le ajute, să imite practic condițiile prin care coplul trebuia să treacă intrauterin pentru a crește armonios și pentru a nu avea consecințe ulterioare în viața lui de adult."

„Acesta esta este un scutec pentru un copil născut de 1 kg și jumătate și acesta este un scutec mult mai mic pe care fetița l-a purtat. Ca să vă dați seama cât de mică era pacienta noastră, deci iată așa încape într-o palmă. Așa de mică, probabil nici o păpușă de acasă nu ar fi atât de micuță. Și am în mână și o suzetă, la fel de mică, pe care a folosit-o Anghelina", ne spune Mariana Pasecnic, şefa Secţiei reanimare a nou-născuţilor nr.2

Pe parcursul anului 2020, în Spitalul clinic municipal „Gheorghe Paladi” s-au născut 23 de copii cu greutatea mai mică de un kilogram.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: