image
Sursa foto: foto simbol

La Căușeni, alegătorii din Transnistria au întrebat membrii secției de votare unde își pot ridica banii

Misiunea de observare Promo Lex a înregistrat 326 de incidente raportate de observatori până la ora 14:00.

Potrivit raportului, observatorii au înregistrat nouă cazuri de oferire și de tentative de oferire a recompenselor materiale sau bănești oferite alegătorilor pentru a-i determina să-și dea votul în favoarea unui anumit candidat.

Un caz ieșit din comun s-a produs la secția de votare 37/14, din Căușeni unde s-a prezentat un grup de alegători din regiunea transnistreana și i-au întrebat pe membrii secției de votare unde pot lua banii pentru exprimarea votului. După ce membrii BESV le-au explicat că pentru vot nu se dau bani, o parte din cetățeni au plecat fără a-și mai exercita votul.

Totodată observatorii au remarcat în preajma podului Râbnița-Rezina, că toți alegătorii veniți din regiunea transnistreană au echipament de protecție (masca și mănuși) de același tip, iar mulți dintre aceștia au și pungi similare.

Într-un alt caz un automobil a staționat lângă o secție de votare la Căușeni la care alegătorii veniți din regiunea transnistreană primeau măști, mănuși și pixuri. După ce observatorii au colectat probe video și foto, automobilul a dispărut de la fața locului.

La SV 37/19, din Căușeni, Fîrlădeni. Din discuție cu alegătorii din regiunea transnistreană au fost raportate cazuri de remunerare a alegătorilor din Bender cu câte 100 ruble, iar a celor din Tiraspol – cu câte 400 ruble.

La SV 18/54, Florești, Rădulenii Vechi. La ora 08:40, la o distanță de aproximativ 300 m de SV este o piață, cu 3 magazine alăturate. Observatorii au identificat că timp de circa 20 de minute, imediat ce ieșeau din SV, mai multe persoane intrau în magazine pentru a lua ce li se oferea. La ieșire, s-a observat că alegătorii respectivi nu aveau asupra sa careva cumpărături. La fiecare magazin este câte o persoană care analiza situația din împrejurimi și cine se apropie de localuri.

SV 29/10 Soroca, Soroca. La 10.30 și la 11.20 a fost observată o doamnă care avea în mână mai multe liste. Aceasta se afla într-o clădire veche abandonată, de peste drum de la secția de votare. A fost observat un flux de alegători care mergeau în acea locație, după ce au votat. Se presupune că ar fi vorba de o remunerare în bani. Președintele BESV a sesizat Poliția.

Totodată observatorii au înregistrat 17 cazuri de transportare organizată a alegătorilor (cu autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă).

Regiunea transnistreană, Rezina. Lângă podul dintre Rezina și Rîbnița, din partea transnistreană – până la punctul de control, au fost aduși alegătorii cu autobuze. Aceștia coborau la punctul de control și ulterior pe jos sau cu automobile personale se deplasau la SV din Rezina.

SV 37/37, regiunea transnistreană, Rezina. Lângă Liceul Teoretic ”Olimp”, unde se află sediul SV, au fost observate automobile personale care prin curse regulate transportau alegătorii din regiunea transnistreană.

SV 37/22 și 37/23, regiunea transnistreană, Criuleni. La podul de lângă Criuleni, au fost observate mai multe automobile care traversau podul de mai multe ori. În aceeași regiune se află un grup de combatanți care documentează procesul traversării podului de către cetățenii din stânga Nistrului.

SV 10/7 regiunea transnistreană, Căușeni. Observatorul a fost informat din mai multe surse că la că fața sediului centrului multifuncțional din or. Căușeni, dintr-un microbuz coborau persoane transportate din regiunea transnistreană.

SV 37/10, regiunea transnistreană, Anenii Noi, Varnița. Sunt transportați organizat alegătorii la SV.

SV 37/38 și 37/39, regiunea transnistreană, Rezina. Au fost observate cel puțin 12 unități de transport care transportau organizat alegătorii, dintre care cel puțin două sunt microbuze (TMU 281, P041BH, P402CE, P703EA, P210BT, P529CO, P612cx, P747BE, P059CT, P377CE, T959ET (microbuz), P377CE (microbuz)).

SV 37/20 și 37/21, regiunea transnistreană, Criuleni, Hagimus. De la Bender, sunt transportați organizat aproximativ 32 de persoane cu ajutorul microbuzelor, care au câte 8 locuri.

SV 37/24 și 37/25, regiunea transnistreană, Dubăsari, Cocieri. Alegătorii din regiunea transnistreană sunt organizat transportați până la podul de la Cocieri. Ulterior aceștia coboară și se urcă în automobile mai mici, care au până la 7 locuri și sunt transportați la SV din Cocieri. Numerele de înmatriculare a automobilelor care transportă până la SV: У613уа98 (Federația Rusă), DB AH 203.

SV 37/19, regiunea transnistreană, Căușeni, Fîrlădeni. La SV sunt multe automobile cu numere de înmatriculare transnistrene. Șoferii au făcut poze la SV pentru a avea dovezi că au adus oameni. Șoferii fac rotație la diferite SV, pentru a crea impresia că alegătorii vin singuri. Numerele de înmatriculare la mijloacelor de transport care transportă cetățeni: T885МТ, T212TT.

SV 37/20 și 37/21, regiunea transnistreană, Căușeni, Hagimus. De la vama din Bender este organizat transport pentru alegătorii din regiunea transnistreană. Alegătorii sunt transportați a câte 7-8 persoane într-un automobil până la localul SV. După ce localnici au observat acest proces, au încercat sa blocheze drumul de acces la SV. Printre ei se află și reprezentantul unui concurent electoral.

SV 37/17 și 37/18, regiunea transnistreană, Căușeni, Copanca. De la vama Copanca în mod organizat sunt transportați cetățeni din regiunea transnistreană în automobile a câte 5 persoane. Automobile fac câte mai multe curse și au adus aproximativ 30 de persoane. Numerele de înmatriculare: T723EX, VW Șaran 905, Mercedes Sprinter С097НТ.

SV 37/6, regiunea transnistreană, Anenii Noi, Gura Bîcului. Alegătorii din regiunea transnistreană au fost aduși organizat cu un microbuz. După mărturiile polițiștilor, care au stopat microbuzul, acest vehicul deja de 2 ori aducea organizat alegătorii.

SV 26/9 Rezina, Bușăuca. Microbuz Ford Tranzit cu numărul de înmatriculare RZ AH 757, de culoare albă a fost văzută de două ori transportând alegători, la orele 10 și 11. LA ora 10 au fost transportați aproximativ 10 alegători, la ora 11- aproximativ 4 alegători. La volanul microbuzului se afla primarul localității. Unitatea de transport a fost văzută de 2 ori în preajma secției de votare, se mai arată în raportul misiunii de observare..

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: