image
Sursa foto: Jurnal.md

RM are restanțe la realizarea condițiilor pentru obținerea ajutorului de 100 de milioane de euro din partea UE

Republica Moldova are restanțe la realizarea condițiilor pentru obținerea ajutorului macrofinanciar de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, a declarat în cadrul unor audieri organizate de Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană secretarul de stat la Ministerul Finanțelor, Angela Voronin.

Angela Voronin a declarat că mai există o restanță pentru prima tranșă, pe care Republica Moldova a primit-o deja, și anume e vorba despre adoptarea unui proiect de lege privind sancțiunile în domeniul spălării banilor.

Condiționalitățile pentru tranșa a doua au fost realizate în totalitate, iar pentru a treia tranșă - doar 6 din 10. Rămân restante elaborarea unui raport privind implementarea strategiei de recuperare a activelor fraudate, separarea ”Moldovatransgaz” și ”Chișinău-Gaz„ de S.A. ”Moldovagaz”, adoptarea unui nou cod vamal și excluderea procurorului general și a președintelui CSJ din componența Consiliului Superior al Magistraturii, a precizat Angela Voronin, citată de Radio Chișinău.

Republica Moldova și UE au semnat încă în 2017 Acordul care prevede oferirea unui suport macrofinanciar în valoare de 100 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane în calitate de grant. Debursarea banilor a întârziat din cauza situației politice și lipsei reformelor la Chișinău. În anul 2019, în timpul Guvernului Maiei Sandu, a fost deblocată prima tranșă, în valoare de 30 de milioane de euro, iar autoritățile au prognozat alocarea celorlalte două în anul curent.

Ieri fostul premier, Maia Sandu, a criticat actualul Guvern că nu a întreprins toate acțiunile necesare pentru a debloca cea de-a doua și cea de-a treia tranșă de ajutor macrofinaciar.

„A treia tranșă de asistență macrofinanciară urma să fie debursată în luna martie. Cea mai importantă condiționalitate ținea de demonopolizarea sectorului de gaze. Nu vedem nicio acțiune din partea Guvernului în acest domeniu: ba chiar vedem menținerea aceleiași dependențe a RM de Gazprom.

Actualul Guvern însă vorbește de creditul rusesc pe care dorește să-l contracteze. Nimeni nu știe condițiile în care urmează să fie obținut acesta. În situația în care există granturi disponibile din partea UE, nu vedem de ce nu ar fi accesate, dar să ne împrumutăm în condiții mult mai proaste, în detrimentul cetățenilor. Acest Guvern este unul opac. Ne mint și creează pericole pe termen lung pentru RM”, a conchis Maia Sandu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: