image
Sursa foto: gov.md

Intenția lui Dodon de umbla la bugetul BNM, pe agenda Guvernului; Chicu explică de unde vor fi luate cele 6 miliarde de lei

Proiectul prin care Banca Națională a Moldovei va redirecționa o parte din profit în buget pentru a acoperi parțial „furtul miliardului”, va fi examinat de către Guvern în această săptămână.

„Proiectul este pregătit de Ministerul Finanțelor și miercuri, la ședința Guvernului, va fi aprobat. El a fost discutat intens și anume pentru faptul că a fost necesar să fie consultat suplimentar a rămas pentru săptămâna aceasta”, a declarat Ion Chicu, după ședința săptămânală de la Reședința de Stat.

Șeful Guvernului a fost întrebat de jurnaliști de unde va fi luată suma de 6 miliarde de lei, anunțată de președintele Igor Dodon și care, potrivit experților, depășește cu mult profiturile BNM.

„Aveți dreptate dacă vorbim de profitul anului 2019. Noi contăm pe 50% din acest profit. Ar fi vreo 215 - 220 de milioane de lei. Dar dacă înmulțiți asta la câți ani au mai rămas Guvernului să deservească această datorie, ajungi la suma despre care am vorbit”, a precizat Ion Chicu.

Amintim că președintele Igor Dodon a fost cel care a anunțat despre această inițiativă acum o săptămână. Aceasta a fost criticată de experții de la centrul analitic „Expert-Grup”, care spun că noile modificări vin să atenteze la independența BNM, vor compromite eforturile de capitalizare a instituției și nu prezintă o soluție viabilă pentru problema datoriei de stat cauzată de „furtul miliardului”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: