image
Sursa foto: Jurnal.md

Prețurile la carburanți ar putea să nu mai fie stabilite de petroliști

Prețurile la produsele petroliere ar putea să nu mai fie stabilite de petroliști. Efectele modificării modului de reglementare a prețurilor la carburanți urmează să fie examinate timp de o săptămână de către Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Finanțelor și ANRE.

Subiectul a fost discutat astăzi, la Guvern, în cadrul primei ședințe a grupului de lucru pentru analiza și monitorizarea evoluției prețurilor.

Ștefan Creangă, director ANRE, a anunțat că 123 de agenți economici dispun de licență pentru comercializarea produselor petroliere, iar în structura vânzărilor peste 70 la sută e motorina, circa 21 la sută - benzina, iar circa 9 la sută - gazul lichefiat.

Potrivit acestuia, ANRE verifică doar un parametru, respectarea ratei de 10% de rentabilitate anuală pe activitate a titularului de licență. Creangă a adăugat că rentabilitatea stabilită de lege poate fi ușor evitată prin creșterea exagerată a diverse costuri administrative, iar ANRE nu are nicio pârghie să intervină.

Totodată, în opinia responsabililor ANRE, mecanismul de plafonare a prețurilor de către ageție a fost mai eficient.

În cadrul ședinței au participat și responsbili de la Consiliul Concurenței care susțin că deocamdată nu au găsit probe privind existența unei înțelegeri de cartel între petroșiști. Totuși, aceștia au precizat că există aspecte care demonstrează indirect că înțelegeri pot exista.

„Nu cred că e corect să lăsăm la discreția agenților economici formarea prețurilor pentru produsele petroliere. Nu vreau să influențez decizia grupului de lucru, dar vă cer să faceți această analiză urgent și să veniți cu propuneri. Cotațiile pentru motorină au scăzut, accizul a crescut nesemnificativ, iar prețul de vânzare a motorinei a crescut esențial. Vă rog să găsiți unde operatorii economici ascund o parte mare a veniturilor”, adeclarat premierul Ion Chicu.

La începutul acestei săptămâni, Chicu afirma că scumpirea carburanților nu a fost o surpriză pentru guvernare, ținând cont de intrarea în vigoare a noilor accize, precum și de evoluțiile pe piața internațională.

Precizăm că, începând cu 17 ianuarie, benzina 95 a ajuns să coste 19,20 lei pentru un litru, față de ieri, când costa 18,50 lei. Benzina 98 a ajuns la preț de 19,80 lei pentru un litru. Motorina costă acum 17,05 lei, față de 16,30 lei, cât era ieri. Iar la gazul lichefiat prețurile afișate pe panouri este de 11,05 lei, comparativ cu 9,80 lei.

Opoziția a calificat majorarea prețurilor la carburanți drept absolut nejustificată și, în condițiile în care în perioada 5-17 ianuarie 2019 prețurile mondiale la petrol s-au micșorat de la 69 la 64 dolari pentru un baril, a cerut intervenția de urgență a ANRE și Consiliului Concurenței.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: