image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Veterani, despre întânirea de la Guvern: „Au vorbit cu noi foarte urât, unui coleg i-au smuls telefonul din mână”

Reprezentanții Consiliului național al veteranilor au avut azi dimineață o nouă întâlnire cu prim-ministrul Ion Chicu. Spre surprinderea unor veterani, la întâlnire erau prezenți reprezentanții mai multor asociații de veterani, conducerea cărora nu a participat la protestele acestora și nici nu a ieșit cu declarații de pe 8 februarie până în prezent de susținere a revendicărilor înainte de veterani.

În timp ce Guvernul anunță că a ajuns la o înțelegere cu Consiliul veteranilor, ca timp de două săptămâni să creeze mecanismul formării unui Departament care s-ar ocupa de problemele acestora, reprezentantul Consiliului, Anatolie Macovei, care a părăsit azi în semn de protest ședința Guvernului, ne-a informat că se vor consulta în următoarele zile cu veteranii din teritoriu și vor anunța într-o conferință de presă deciziile pe care le vor lua.

Potrivit lui Macovei, reprezentanții Guvernului au solicitat să se întâlnească iar în lipsa presei. La ședință erau prezenți ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, generalul Ion Coropcean, președintele Uniunii veteranilor „Sf. Gheorghe”, Victor Alerguș, președintele mișcării refugiaților transnistreni, Anatolie Bâzgu, și alții.

Noi nu știm cine și cu ce scop i-a invitat pe acești oameni. Au organizat o discuție aprinsă în cadrul căreia au deviat de la subiect. Au invitat-o pe ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, să vină cu o informație. Tot ce au promis ieri în prezența presei, azi a fost răsturnat. Au vorbit cu noi într-un mod foarte urât, unui coleg care a încercat să filmeze i-au smuls telefonul din mână. De aceea am decis să părăsesc ședința. Este o tentativă de a deturna protestul veteranilor”, a declarat Macovei.

Acesta afirmă că vor discuta situația cu ceilalți veterani din teritoriu, iar decizia o vor da publicității în timpul apropiat.

Un alt reprezentant al Consiliului veteranilor, Nicolae Gârbu, care nu a fost prezent la ședința de azi a Guvernului, ne spune că, din discuțiile cu colegii, a ajuns la concluzia, că „mingea a fost aruncată în grădina veteranilor”.

„Am fost informați că în decurs de 14 zile va fi creat un Departament în cadrul Guvernului care se va ocupa de problemele veteranilor. Consiliul veteranilor reprezentăm doar o parte din veterani. Acum ni s-a sugerat să discutăm și cu celelalte organizații, în total fiind 40 de organizații ale veteranilor de război, ca să convenim asupra componenței acestui Departament, pentru că acesta urmează să ne reprezinte pe toți și mâine-poimâine să nu iasă celelalte organizații în stradă. Avem aceleași griji, nevoi, dar riscul e că nu am putea să ajungem cu toți conducătorii de organizații la o înțelegere”, spune Gârbu.

Membrii Consiliului veteranilor ne-au mai spus că deocamdată nu este clară nici situația referitoare la pachetul social, dacă le va fi ori nu majorată indemnizația.

Ne-au mai acuzat că cineva ar sta în spatele acestor proteste. Sunt aberații. Am înaintat niște revendicări simple pentru a înlesni cât de cât viața veteranilor. Avem însă tot mai multe semnale din partea colegilor că suntem filați, ascultați. Nu excludem că vor recurge la intimidări”, a mai spus Macovei.

Un comunicat emis de serviciul de presă al Guvernului informează că prim-ministrul Ion Chicu „a discutat problemele veteranilor la o ședință cu participarea reprezentanților asociațiilor veteranilor dar și câțiva veterani neasociați”.

La începutul ședinței premierul a spus: „Avem scopul comun să edificăm un mecanism eficient, care să servească interesele veteranilor. Un grup de veterani a declarat că Consiliul pentru problemele veteranilor nu-i reprezintă. Vreau să înțeleg de ce și ce anume Consiliul nu reușește”.

Până la urmă „a fost discutată necesitatea de a organiza o adunare generală a veteranilor, care să delege oameni pentru a fi angajați în viitorul Departament al veteranilor din cadrul Guvernului”.

S-a decis crearea unui grup de lucru, în care să fie antrenați „reprezentanți calificați ai veteranilor”, se mai spune în comunicat.

Grupul va elabora schița modelului de organizare și a regulamentului unei structuri în subordinea Guvernului pentru problemele veteranilor. Responsabil de crearea grupului de lucru a fost desemnat Secretarul general al Guvernului, Liliana Iaconi. Aceasta urmează să prezinte timp de 2 săptămâni structura organizatorică și regulamentul.

La aceeași ședință, Viorica Dumbrăveanu a prezentat o informație despre alocarea suplimentară a 10,65 milioane lei pentru tratamentul sanatorial al veteranilor și despre creșterea de la 100 la 300 lei a indemnizației lunare și asigurarea medicală a veteranilor neangajați în câmpul muncii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: