image
Sursa foto: zdg.md

Rudele băiatului omorât în bătaie la Costești anunță proteste: „Se dorește mușamalizarea cazului”

Rudele tânărului de 21 de ani, care a murit la spital, după ce a fost snopit în bătaie în noaptea de Revelion la Costești, Ialoveni, anunță proteste. Totodată, acestea consideră că se dorește mușamalizarea cazului și oferă mai multe detalii despre încăierare.

Potrivit lor, Dumitru Jomir ar fi fost maltratat de către trei tineri și nu doi așa cum spun forțele de ordine. Ambulanța ar fi venit foarte târziu, iar băiatul NU a primit asisență medicală din momentul în care a fost internat.

Mai mult, indivizii care l-au snopit în bătăi pe Dumitru Jomir, și-au făcut selfie în mașina poliției și la comisariat, apoi le-au publicat pe internet, iar la scurt timp au fost șterse.

Rudele lui Dumitru Jomir ne-au comunicat că acesta a fost snopit în bătăi de trei tineri, însă doar doi din ei au fost identificați.

„Camerele de supraveghere au surprins momentul încăierării și se vede cum el ar fi fost bătut de trei tineri, nu doi cum ar fi declarat martorii și organele de drept. A 3-a persoană nu a fost identificată până în prezent”, ne-au spus acestea.

Totodată, rudele băiatul se plâng că asistența medicală de urgență a fost acordată foarte târziu.

„Un tânăr a sunat la 112 și a solicitat ajutor, comunicând cele întâmplate, însă apelul nu a fost luat în serios, pe motiv că tinerii au prezentat suspiciuni operatorului și au considerat a fi unul fals. După mai mult timp, o vecină a sunat din nou și tocmai din acel moment apelul a fost înregistrat. Ambulanța ar fi venit după mai bine de o oră. Până să fie preluat de ambulanță, el a fost plasat într-un garaj, la podea. Chiar dacă la momentul maltratării sale și ulterior, au fost prezente mai multe persoane, nimeni nu a anunțat poliția despre infracțiune.

Preluat de ambulanță și aflat într-o stare extrem de gravă, Dumitru a fost dus la cea mai apropiată instituție medicală de profil din Chișinău – Institutul de Neurologie și Neurochirurgie. Acolo, tânărul nu a primit asistență medicală și în privința sa nu au fost inițiate careva intervenții chirurgicale. După refuzul de internare, ambulanța l-a transportat pe Dumitru la Spitalul de Urgență. Ținând cont de leziunile cauzate, acesta a beneficiat de asistență medicală calificată foarte târziu. Poliția a fost anunțată de administrația Spitalului de Urgență despre infracțiune

Poliția a fost anunțată despre internarea lui Dumitru de către administrația Spitalului de Urgență. Chiar dacă la momentul maltratării sale în satul Costești și ulterior, au fost prezente mai multe persoane, nimeni nu a anunțat poliția despre infracțiune.

În seara de 1 ianuarie, poliția nu a venit la fața locului comiterii infracțiunii după ce Dumitru a fost internat la Urgență. Poliția a ajuns la fața locului mult mai târziu, nu cunoaștem ce probe au luat, cert este că agresorii trebuiau reținuți în acea seară, colecta dovezi și preleva elementar probe de sânge, pentru a constata dacă au fost în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică la momentul comiterii faptei”, au mai adăugat acestea.

Rudele tânărului sunt indignate și consideră că organele de drept nu au acționat în totalitate în favoarea dreptății și a adevărului. Totodată, acestea consideră că se dorește mușamalizarea cazului, dat fiind faptul că situația lui Dumitru era extrem de gravă din momentul internării la urgență, iar minorul care l-a bătut cu bestialitate a fost eliberat la scurt timp după reținere.

Făptașii și-au făcut selfie în mașina poliției și în comisariatul de poliție și le-au publicat pe rețelele de socializare, iar la scurt timp acestea au fost șterse.

Anterior indivizii care l-au bătut pe Dumitru ar fi fost implicați și în alte acțiuni ilegale în localitate (furturi, tâlhării, etc.). Unii oameni din localitate afirmă că indivizii fac parte dintr-o grupare criminală care este protejată și tolerată inclusiv de către poliția din localitate.

Din motive necunoscute, corpul lui Dumitru va fi transmis rudelor abia astăzi.

Amintim că Dumitru a murit pe data de 5 ianuarie, la ora 10:30 la Spitalul de Urgență din Chișinău, după ce a fost snopit în bătaie de mai multe persoane în seara de Revelion. Tânărul se afla la petrecerea de Revelion împreună cu prietenii lui. La un moment dat, un amic de-al său a fost telefonat să iasă la poarta, iar primul l-a însoțit.

La poartă ar fi venit mai mulți tineri cu care s-a iscat o ceartă. La un moment dat, victima i-ar fi spus unei fete să nu se implice în „discuția băieților”, după care agresorii s-au năpustit asupra lui și l-au lovit cu o scândură de la gard. Când a încercat să se ridice de la pământ, atacatorii l-ar fi lovit din nou, doborându-l pentru a doua oară și au și sărit cu picioarele în cap, desfigurându-l.

Martorii au declarat la Poliție că victima ar fi fost bătută de două personane, în vârstă de 17 ani și 21 de ani. La scurt timp, cei doi tineri au ajuns pe mâna poliției. Unul fiind deja eliberat pentru că este minor.

Dumitru Jomir va fi înmormântat sâmbătă ora 10:00, în satul Costești. Rudele băiatului decedat spun că după înmormântarea acestuia vor organiza un protest, despre care vor anunța ulterior.

Noutăţile partenerilor

comentarii: