image
Sursa foto: Jurnal.md

ALARMANT: Riscul răspândirii epidemiei în penitenciare este unul real, spune Avocatul Poporului; Unii angajați au febră

Avocatul Poporului solicită Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale să întreprindă măsuri suplimentare de protecție a angajaților din sistemul penitenciar și a deținuților în contextul infecției COVID-19.

Într-un demers expediat pe numele prim-ministrului și președintelui Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, Ion Chicu, Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, menționează că în perioada 20 - 23 martie curent a fost informat despre faptul că unii angajați din cadrul instituțiilor penitenciare au febră.

La fel, i s-a semnalat despre lipsa echipamentelor necesare de prevenire și tratare a Coronavirusului de tip nou în penitenciare, în special în cadrul instituției penitenciare nr.16-Pruncul (spital penitenciar).

Mihail Cotorobai atenționează despre riscul ca instituțiile penitenciare să nu poată preveni răspândirea maladiei, iar cele civile să nu poată asigura tratamentul persoanelor infectate.

Ombudsmanul a mai propus Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale stabilirea unui mecanism de interacționare cu Oficiul Avocatului Poporului în perioada regimului de urgență, însă nu a primit niciun răspuns la demersul respectiv.

În sistemul penitenciar activeză aproximativ 1500 de angajați care se află în contact direct cu deținuții. Totodată, deținute sunt aproximativ 6700 de persoane.

Noutăţile partenerilor

comentarii: