image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Ședință cu scântei la Parlament; Deși pe ordinea de zi erau 40 de proiecte, a fost declarată închisă din cauza lui Chicu

Ședința de astăzi a Parlamentului, pe ordinea de zi a căreia figurau tocmai 40 de proiecte, a fost declarată închisă. Și asta după ce deputații blocului ACUM au refuzat să audieze raportul premierului Ion Chicu, venit pe neanunțate în plen.

După o pauză de mai bine de o oră, anunțată după ce deputații PAS și PPDA au blocat tribuna, bruind discursul premierului, socialiștii au propus încheierea ședinței, deși deputații ACUM au insistat pe examinarea proiectelor de pe ordinea de zi.

Parlamentul urma, de fapt, să examineze astăzi o agendă impunătoare de proiecte, printre care proiectul de lege privire la moratoriul asupra controlului de stat la întreprinderile micro, mici și mijlocii; un proiect cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală; proiectul de lege pentru modificarea legii privind siguranța alimentelor, proiectul legii cu privire la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, proiectul legii cu privire la statutul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova etc.

Ședința a început însă cu anunțul că premierul Chicu și membrii Guvernului urmează să prezinte raportul de 100 de zile de activitate, asta deși anterior se stabilise că acest raport va fi audiat săptămâna viitoare.

Deputații ACUM au blocat tribuna în semn de protest, mai ales că au cerut includerea pe ordinea de zi a moțiunii simple împotriva ministrului de Externe Aureliu Ciocoi și au cerut audierea sa în Parlament după declarațiile scandaloase precum că Rusia a intervenit în războiul din Transistria „pentru a opri vărsările de sânge”.

Chicu a încercat să-și țină de pe loc discursul, însă a fost bruiat de deputații ACUM, care au scandat „Rușine!” și „Jos Ciocoi!”.

Speakerul Zinaida Greceanâi a anunțat pauză de jumătate de oră. „Să lăsăm colegii să strige”, a ironizat acesta. Până la urmă, pauza a durat o oră, iar la revenire deputatul socialist Vlad Bătrâncea a propus încheierea ședinței și amânarea pe data viitoare a agendei, dar și a audierii raportului premierului.

Supusă la vot, propunerea a fost susținută de socialiști, de democrați, iar ședința a fost declarată închisă, după care deputații au început a părăsi sala, fiind huiduiți de deputații ACUM, care scandau, din nou, „Rușine!”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: