image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu//Jurnal.md

Primarul de Cania, obligat să repună în drepturi angajatele demise pe motivul statutului de pensionar

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a examinat plângerile celor două femei din satul Cania, raionul Cantemir, care au fost demise de către primarul comunei, Anatolie Manole, cu justificarea că ar deține „statut de pensionar pentru limita de vârstă”.

Consiliul a stabilit că Raisa Andronov și Anghelina Stratilo au fost discriminate de către primar pe criteriul de statut de pensionar pentru limită de vârstă și i-a recomandat acestuia să le restabilească drepturile. Altfel, primarul riscă să fie amendat.

Chiar dacă sunt numite „recomandări”, acestea poartă un caracter obligatoriu, ne-a explicat președintele Consiliului, Yan Feldman. „Neexecutarea recomandărilor date de Consiliu se sancționează cu amendă de la 45 la 90 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere”, menționeaă președintele Consiliului.

Cum au fost demise cele două femei

Amintim că Jurnal.md a scris despre aceste abuzuri ale primarului în luna august, după o vizită la muzeul din satul Cania, unde Raisa Andronov, conducătoarea muzeului, ne-a povestit că a fost destituită din funcție chiar în acea zi. Deși în doi ani de când fondase această instituție culturală Raisa Andronov a reușit să achiziționeze mii de piese valoroase pentru muzeu, fără să cheltuiască bani din bugetul local, acest fapt nu l-a sensibilizat deloc pe actualul primar. Femea a fost demisă de acesta “în temeiul art.86.(1), lit. Y1, (deținerea de către salariat a statutului de pensionar pentru limita de vârstă), din Codul Muncii”.

Când i-am solicitat atunci opinia primarului Anatolie Manole, acesta ne-a spus că nu doar pe Raisa Andronov a demis-o din funcție în baza acestei legi, au mai fost și alte persoane. Primarul ne-a mai spus că îi va destitui pe toți pensionarii angajați la primăria din satul Cania. Edilul localității a recurs la acești pași pe cont propriu, fără să țină seama de hotărârea consiliului local, propuneri respinse de consilierii de Cania.

Tot atunci, am vorbit și cu o altă angajată demisă de primar, Anghelina Stratilo, care ne-a povestit că și în cazul său primarul a abuzat de funcție pentru a o demite, deși consiliul comunei hotărâse contrariul, fapt confirmat de noi prin documente primite de la cele două femei.

Primarul ar putea fi amendat

Am solicitat atunci opinia Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurării egalității. Președintele Consiliului, Yan Feldman, a evitat să comenteze aceste cazuri, pentru că altfel nu ar fi avut dreptul să le examineze, dar le-a recomandat pensionarelor demise de către primarul comunei Cania să depună o plângere pe site-ul Consiliului. După examinarea plângerilor celor două angajate, Yan Feldman ne-a informat următoarele:

„La data de 13 noiembrie 2020, Consiliul a pronunțat deciziile pe cauzele nr.197/120 și nr 198/20, prin care a constatat fapta de discriminare comisă de către primarul comunei Cania, fiindu-i formulate recomandări . La data de 23 noiembrie 2020, deciziile au fost comunicate acestuia. Conform dispozițiilor deciziilor, reclamatului (primarului) i-au fost acordate 10 zile pentru a informa Consiliul despre măsurile planificate și/sau întreprinse în vederea implementării recomandărilor formulate.

Consiliul notează că recomandările Consiliului, deși sunt numite astfel, poartă un caracter obligator, or potrivit art.71/2 Cod contravențional, neexecutarea recomandărilor date de Consiliu se sancționează cu amendă de la 45 la 90 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere. Cu alte cuvinte, în cazul în care se va constata că primarul, nejustificat, refuză să execute cele recomandate, Consiliul ar putea întocmi în privința acestuia un proces-verbal de constatare sus indicate, care va fi remis înstanței de judecată pentru aplicarea sancțiunii corespunzătoare.

Totodată, vă aducem la cunoștință că, în caz de dezacord cu cele constatae, reclamatul este în drept să conteste deciziile Consiliului în instanța de contencios adminsitrativ. Acest fapt ar suspenda executarea implementării recomandărilor pe durata procedurilor judiciare”, ne-a explicat situația dată Yan Feldman.

Până astăzi, ne-a informat Raisa Andronov, primarul comunei nu a contactat-o pentru a o anunța despre restabilirea sa în funcție.

Situații de condamnare a statului R. Moldova la CtEDO?

Din momentul intrării în vigoare a prevederilor art.86 alin(1) lit. Y1) Codul muncii (octombrie 2017), Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a pronunțat în total 18 decizii prin care a constatat faptul discriminării în câmpul muncii, manifestat prin concedierea persoanei din simplu considerent că își exercită dreptul la pensie. În 2020, situații discriminatorii similare, și anume concedierea persoanelor în baza criteriului de statut de pensionar, au fost constatate în trei decizii.

În vederea prevenirii faptelor similare pe viitor, Consiliul recomandă Parlamentului și Guvernului R. Moldova să demareze procesul de modificare/completare a art. 86 aliniat (1) lit. y.1) Codul Muncii, astfel încât să se expliciteze că angajatorul poate să recurgă la aplicarea acestor prevederi în cazul în care măsura va putea fi justificată obiectiv și rezonabil potrivit scopului urmărit.

Noutăţile partenerilor

comentarii: