image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Ceață în jurul lotului cu echipament medical din China; Autoritățile de la Chișinău se încurcă în declarații

La sfârșitul acestei săptămâni RM va obține un lot de 53 de tone cu echipament medical din China. Anunțul a fost făcut de șeful statului, Igor Dodon, după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul Covid-19.

Președintele a accentuat că echipamentul va fi adus „cu un avion pus la dispoziție gratis de Federația Rusă”. „Așteptăm 80 mii de teste, care reprezintă o achiziție a statului, vor fi aduse peste 280 de mii de respiratoare, o parte din ele sunt procurate din banii statului, o parte - din donații de la diferiți parteneri. Vor fi aduse peste 600 de mii de mănuși medicale, 200 de mii de ecrane de protecție și altele. Am menționat acest lucru ca să fie clar că medicii, spitalele vor avea parte de dotare pentru următoarele săptămâni”, a spus Igor Dodon.

Spre deosebire de cele menționate de președinte, pe site-ul Ministerului Sănătăți, Muncii și Protecției Sociale, lotul de 53 de tone de echipament medical figurează ca „ajutor umanitar oferit de Republica Chineză”.

„În Republica Moldova urmează să ajungă un avion, pus la dispoziția autorităților moldovenești de Federația Rusă, cu un lot de peste 53 de tone de ajutor umanitar oferit de Republica Chineză. Tot până la finele săptămânii vor fi aduse testele achiziționate de stat, dar și consumabilele necesare instituțiilor medicale”, se spune în comunicatul afișat pe site-ul instituției.

Amintim că anterior Comisia pentru Situații Excepționale a decis alocarea a 35,5 milioane de lei pentru achiziționarea în regim de urgență a testelor pentru depistarea infecției cu Covid 19. Igor Dodon anunța atunci că RM va achiziționa peste 100 mii de teste din China.

Până la momentul actual Republica Moldova a beneficiat de mai multe loturi de teste oferite ca ajutor de Organizația Mondială a Sănătății, de oameni de afaceri și de guvernele mai multor țări.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: