image
Sursa foto: bemol.md

Replica Bemol la declarația Danube Logistics Holding BV privind preluarea controlului asupra Portului Giurgiulești

Compania Bemol a venit cu o replică la comunicatul emis de Danube Logistics Holding BV, privind presupusa tentativă de preluare ilegală a controlului asupra Portului Internațional Giurgiulești.

„Administratorul nu s-a schimbat nici în Portul Giurgiulești și nici la întreprinderea Danube Logistics SRL și rămâne același. Este vorba despre instituirea de către executorul judecătoresc, în temeiul Codului de executare, a administrării silite a părții sociale deținută indirect de către beneficiarul efectiv Thomas Moser. Chiar dacă hotărârea judecătorească de încasare a datoriei lui Thomas Moser în favoarea Bemol Retail SRL a devenit irevocabilă încă în martie 2019, deja de 2 ani în loc să-și achite datoria, debitorul a părăsit Republica Moldova, prin aceasta ignorînd respectarea hotărîrilor instanțelor judecatorești.
Instituirea administrării silite a cotei parte debitorului nu împiedică funcționarea normală a Danube Logistics SRL, iar interpretarea făcută de Danube Logistics SRL nu are suport legal și este o demagogie pentru a induce în eroare opinia publică.”

Totodată, compania BEMOL a emis un comunicat de presă:

Îndemn către Dl.Thomas Moser să respecte Republica Moldova și legile acesteia

În contextul informațiilor care au apărut ieri în anumite surse (inclusiv plătite) și având în vedere faptul că poziția noastră nu a fost solicitată de unele dintre ele, iar de către altele aceste informații au fost publicate într-un mod distorsionat și incomplet, considerăm că este necesar să facem următoarea declarație publică:

În ultimii 7 ani, opinia publică a fost manipulată și dezinformată cu privire la starea reală a lucrurilor și esența proceselor de judecată. Mai mult decât atât, la anumite etape în acest proces, au fost implicate forțe politice, diplomați străini și oficiali ai unor organizații internaționale, care, prin influența lor nepotrivită și contrară legii asupra proceselor, au condus la o tergiversare artificială a acestora.

În anul 2019, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, Dl. Thomas Moser a fost găsit vinovat de cauzare de prejudicii companiei Bemol Retail prin fraudă și administrare ineficientă a acesteia (Decizia Curții de Apel Chișinău). În cadrul executării acestei hotărâri de reparare a prejudiciului în favoarea companiei Bemol, cazul a fost transmis unui executor judecătoresc. Dl. Thomas Moser și companiile sale au înaintat recurs împotriva acțiunilor procesuale ale executorului judecătoresc atât în Moldova cât și în Olanda și respectiv, au pierdut aceste cazuri (Decizia Curții de Apel Chișinău-1, Decizia Curții de Apel Chișinău-2 și Decizia Curții din Amsterdam). Pentru a se eschiva de la executarea hotărârii judecătorești, Dl. Thomas Moser a părăsit Moldova și continuă să manipuleze opinia publică, recurgând la metodele sale obișnuite - protecționism politic și dezinformare.

Constatăm faptul că apelurile la implicarea instituțiilor statului în procedurile legale sunt contrare fundamentelor statului de drept și principiilor democrației. Condamnăm acest tip de abordare față de sistemul judiciar moldovenesc și instituțiile statului din partea Dlui Thomas Moser și a companiilor sale – ceea ce nu și-au permis în Olanda, după ce au pierdut în fața Curții din Amsterdam. Publicul și mass-media ar trebui să suprime încercările politicienilor și ale puterii executive de a interveni în sistemul judiciar, deoarece astfel de acțiuni sau apeluri duc la subminarea bazelor statalității, statului de drept și democrației.

Nici această încercare de manipulare și atacuri, nici cele viitoare nu ne vor opri, așa cum nu am facut-o nici în cele anterioare. Îl îndemnăm pe Dl. Thomas Moser să respecte Republica Moldova și legile ei.

Vom continua acțiunile legale și, în acest sens, aducem în atenția publicului următoarele:

1. În anul 2004, în baza unui Acord de investiții încheiat cu Guvernul Republicii Moldova, una din companiile din grupul de companii deținut de D-l R. Aliyev a devenit proprietarul Portului Giurgiulești. În cadrul îndeplinirii obligațiilor de investiții, până în 2011, aproximativ 52 de milioane de dolari SUA au fost investiți în dezvoltarea Portului.

2. În 2011, abuzând de încrederea care i-a fost acordată, Dl. Thomas Moser și-a însușit în mod ilegal una dintre companiile care i-au fost încredințate spre conducere (Danube Logistics SRL, Portul Giurgiulești), trecând-o pe numele lui contra unei sume de 344 USD.

3. Cu scopul de a returna Portul proprietarului său legal, acționarul grupului de companii, din care face parte Bemol Retail, a inițiat anumite procese de judecată și alte proceduri legale atât în ​​Moldova, cât și în străinătate.

Anexe:

Decizia Curții de Apel Chișinău din 12.11.2018

Decizia Curții de Apel Chișinău din 12.05.2020

Decizia Curții de Apel Chișinău din 03.11.2020.

Hotărârea judecătorească Amsterdam din 14.10.2020

Citeşte mai mult despre

comentarii: