image
Sursa foto: gagauzinfo.md

Comratul sfidează Chișinăul: Deputații găgăuzi au votat o lege privind utilizarea panglicii negru-oranj în regiune

Adunarea Populară a Găgăuziei a votat o lege despre care susțin că ar permite utilizarea pe teritoriul regiunii a panglicii negru-oranj, considerată unul din simbolurile războiului pornit de Rusia în Ucraina.

Legea a fost adoptată „după o procedură accelerată”, a precizat autorul proiectului, deputatul Serghei Cimpoeș, scrie Gagauzinfo.md.

Potrivit sursei, documentul a fost fost votat în două lecturi, cu unanimitate de voturi.

Anterior, reprezentantul Oficiului Avocatului Poporului la Comrat, Svetlana Mironova, a declarat că adoptarea acestei legi nu este decât o „acțiune politică”. Or, legile locale din Găgăuzia nu pot fi mai presus decât Constituția și legile Republicii Moldova.

Totodată, avocatul Dmitri Kiseev consideră că documentul adoptat în Găgăuzia nu va avea valoare juridică pentru poliție, scrie Gagauzinfo.md.

Amintim că pe 14 aprilie, Parlamentul a votat legea care interzice însemnele războiului, inclusiv panglica ”Sf. Gheorghe”, literele ”Z„ și ”V„. Pe 19 aprilie, președintele Maia Sandu a promulgat legea, iar o zi mai târziu, documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit legii, încălcarea interdicției se va pedepsi cu amenzi de până la 9.000 de lei, pentru persoane fizice, și cu până la 18.000 mii lei, pentru persoane juridice.

Noutăţile partenerilor

comentarii: