image
Sursa foto: agora.md

Partidul Şor: Fraudă bancară, lider cu dosare penale, discurs de ură şi pomeni electorale

Partidul Şor va figura cu numărul cinci în buletinul de vot pentru alegerile din 24 februarie. Preşedintele formaţiunii, Ilan Şor, apare ca învinuit și inculpat în cel puțin două dosare penale legate de frauda bancară, iar numele unor membri de partid se regăsesc în raportul Kroll. Mai mulţi reprezentanţi ai formaţiunii, în special Ilan Şor, au ieşit în evidenţă prin discursul de ură la adresa jurnaliştilor şi opoziţiei politice.

Partidul Politic Şor este succesorul Mişcării Ravnopravie înregistrată la 27 octombrie 1998 şi reînregistrată în anul 1999. Între 1998 şi 2016 preşedinte al partidului a fost Valerii Klimenco. La 21 mai 2015 Ilan Şor a fost înregistrat în cursa electorală pentru funcţia de primar al oraşului Orhei din partea Mişcării Ravnopravie, în pofida statutului de bănuit pe care îl avea în dosarele deschise pe marginea furtului de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. La scrutinul din 14 iunie 2015, Ilan Şor a câştigat alegerile cu 61,97% din voturi, fiind ales în funcţia de primar al orașului Orhei.

La 19 iunie 2016 Şor a fost ales preşedinte al Mişcării Ravnopravie.

După ce Şor a preluat conducerea partidului, fostul lider al formaţiunii, Valerii Klimenco a fost numit preşedinte de onoare. În noiembrie 2016, partidul își schimbă statutul, simbolica și denumirea, devenind Partidul Politic Șor.

La alegerile prezidențiale din 2016, partidul a înaintat candidatura Innei Popenco, însă cu zece zile înainte de primul tur al alegerilor, aceasta a fost exclusă din cursa electorală, pentru că a utilizat fonduri nedeclarate atunci când a deschis, în sectorul Râșcani al Capitalei, un magazin social. Popenco a negat acuzaţiile.

La alegerile locale noi din 2018, Marina Tauber, vicepreședinta partidului, numele căreia figura în raportul Kroll, a câștigat fotoliul de primar în comuna Jora de Mijloc.

Preşedinta PAS, Maia Sandu, a contestat rezultatul alegerilor și a cerut anularea acestora, acuzând Partidul Șor de mai multe încălcări printre care coruperea alegătorilor și depășirea plafonului stabilit pentru cheltuielile pentru alegeri. Instanța a respins contestația, mandatul Marinei Tauber fiind validat.

Tot în 2018 Partidul Șor a înaintat-o pe Reghina Apostolova în calitate de candidată la Primăria Chișinău. Cu o săptămână înainte de alegeri, aceasta a fost exclusă din cursă din cauza că ar fi avut finanțări de peste hotare pentru campania electorală.

Potrivit datelor prezentate la Comisia Electorală Centrală (CEC) la 10 decembrie 2018, partidul are circa 48 de mii de membri. Unii dintre candidații partidului au fost nominalizați în raportul Kroll 1 și anume: Ilan Șor, Marina Tauber, Regina Apostolova și Veaceslav Lupov.

Pentru alegerile din 24 februarie 2019, partidul a solicitat înregistrarea în cursa electorală pe 3 ianuarie curent, însă membrii CEC i-au refuzat cererea, din motiv că au fost constatate anumite neconformități la dosarul depus de formațiune. Ulterior, la cererea repetată a partidului, acesta a fost înregistrat în cursa electorală pe data de 9 ianuarie, în timp ce în fața sediului Comisiei se desfășura un protest în susținerea formațiunii.

În 2018, Partidul Șor a obținut 14,9 milioane de lei, dintre care puțin peste 84 de mii de lei au fost acordate de către stat. Alte 14,8 milioane au fost obținute în baza donațiilor membrilor de partid, persoanelor juridice și a cotizațiilor de membru. Partidul ȘOR a cheltuit majoritatea banilor pentru întreținerea sediilor, presă și publicitate și campania electorală din primăvara anului trecut, scrie Anticoruptie.md.

Magazinele sociale şi coruperea alegătorilor

Partidul Şor a fost acuzat în repetate rânduri că ar corupe alegătorii prin magazinele sociale Merișor, deschise în mai multe localităţi din ţară. Primele patru magazine au fost deschise în anul 2015, la Orhei. Aici pot face cumpărături doar pensionarii, persoanele cu dizabilităţi şi veteranii, care dispun de aşa-numitele „carduri sociale”, eliberate de Partidul ŞOR. ZdG a scris că pentru a intra în posesia acestor carduri, pensionarii trebuie mai întâi să se înregistreze, având asupra lor buletinul de identitate şi carnetul de pensionar, veteran sau persoană cu dizabilităţi. Jurnaliştii au descoperit că în unele cazuri, înregistrarea are loc chiar la filialele Partidului Şor, deschise pe lângă magazine. La finele anului trecut, Ilan Şor anunţa că în republică activează 100 de magazine sociale.

Deputații Partidului Liberal Democrat au propus în Parlament audierea conducerii Centrului Național Anticorupție în legătură cu rețeaua de magazine sociale. Liberal-democrații şi-au justificat cererea prin faptul că magazinele ar fi folosite de Șor pentru manipularea alegătorilor înainte de alegerile parlamentare. Ulterior, Ilan Șor a acuzat PAS, PPDA și PLDM că ar complota ca sa închidă magazinele sociale deschise de partidul său în câteva orașe.

Firmele lui Șor, sponsorii fideli ai partidului

În ultimii trei ani, partidul politic condus de Ilan Șor a fost susținut financiar de firmele apropiate acestuia. În 2016, companiile sale au sponsorizat partidul cu aproape un milion de lei, se arată într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice. Cea mai mare sumă, de 345 de mii de lei, a fost donată de firma DFI SRL, fondată în anul 2012 de compania Dufremol SRL, care deține mai multe magazine duty-free pe teritoriul Republicii Moldova și este proprietatea femeii de afaceri Ilona Șor. Și Dufremol SRL a donat în bugetul partidului 23 de mii de lei. Alte 117 mii de lei au ajuns la Partidul Șor de la compania Avantage SRL, administrată de Ilona Șor, avându-i printre fondatori pe Ilan Șor și firma Dufremol SRL. Cele trei firme au aceeași adresa juridică. În 2017, formațiunea politică a primarului de la Orhei a primit donații în mărime de 2,35 de milioane de lei tot de la Avantage SRL și de la Dufremol SRL. Anul trecut, Partidul Șor a fost susținut cu 10 milioane de lei de către cinci companii: Avantage SRL, Dufremol SRL, DFM SRL, Aerofood ARL și Aeroport Catering SRL. Ultimele două companii de asemenea sunt afiliate lui Ilan Șor, fondatorii numărându-se printre sponsorii campaniei electorale din 2015. Atunci aceștia figurau drept angajați ai companiei Dufremol SRL. În 2018 Partidul Șor a primit donații în mărime de 4,6 milioane de lei și de la 100 de persoane fizice. Unele dintre acestea au susținut partidul și anterior și s-au prezentat ca angajați ai firmelor afiliate primarului de la Orhei. Cea mai mari sumă a fost vărsată în haznaua partidului de Ilona Șor – 400 de mii de lei.

Firmele controlate de Ilan și Ilona Șor au susținut și campania Innei Popenco, candidata Partidului Ravnopravie (ulterior, Partidul Șor) la funcția de președinte al Republicii Moldova. Suma s-a cifrat la 2,8 milioane de lei. Ele au fost vizate în raportul companiei Kroll.

Fundațiile partidului, darnice cu orheienii

Într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din septembrie 2017, reporterii au analizat activitatea asociaţiilor şi fundațiilor de caritate ale lui Ilan Șor și au scos la iveală că acestea își ascund rapoartele financiare și numele donatorilor și că sunt fost folosite mai ales în campaniile electorale, fiind un instrument de lustruire a imaginii fondatorului sau a partidului.

Înregistrată în august 2015, la foarte scurt timp după ce omul de afaceri Ilan Şor a devenit primar, Asociaţia „Pentru Orhei” a fost organizaţia care, în ultimii ani, oficial, a sponsorizat mai multe proiecte cu care se laudă edilul. Astfel, de la lansarea organizaţiei, site-ul oficial al Primăriei Orhei a devenit una dintre principalele surse de informare şi promovare a activităţilor asociaţiei. La alegerile prezidenţiale din 2016, Asociaţia „Pentru Orhei” a servit drept platformă pentru promovarea Innei Popenco care candida din partea partidului. De exemplu, în septembrie 2016, politiciana a participat alături de reprezentanţii organizaţiei la tăierea panglicilor inaugurale la evenimente festive prin care autoritățile locale au marcat darea în exploatare a câtorva drumuri renovate. Mai târziu, alături de femeia de afaceri Ilona Şor, pe atunci preşedinta asociaţiei, Inna Popenco a participat la inaugurarea unui centru de plasament pentru animalele fără stăpân.

Potrivit unui răspuns adresat Centrului de Investigaţii Jurnalistice, toate proiectele cu care se laudă Ilan Şor au fost finanţate de această organizaţie: renovarea parcului Ivanos, amenajarea unei plaje pe malul lacului din Orhei, iluminarea stradală, reparaţia drumurilor etc. Într-o anchetă din februarie 2017, reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice scriau că, după ce Ilan Șor a ajuns în fotoliul de primar, câteva zeci de porțiuni de drum au fost reabilitate în localitate, lucrările fiind plătite de Asociația Obștească „Pentru Orhei”. Într-un răspuns oficial primit de la Asociație, se arată că, în cadrul colaborării cu Primăria orașului, doar în anul 2016 au fost reparate drumuri în sumă de 14,35 de milioane de lei. Mai mult decât atât, asociația obștească a suplimentat financiar cu peste jumătate de milion de lei reparația unui drum pentru care au fost organizate licitații publice în august 2015. „La lucrările de reparație a străzilor Orheiul Vechi au fost alocate resurse în mărime de 544,2 mii de lei”, se mai arată în răspunsul Asociației.

La solicitarea reporterilor CIJM, Asociaţia a refuzat să prezinte raportul financiar pentru ultimii ani, întrucât nu ar avea statutul asociaţiei de utilitate publică care prevede expres obligaţia publicării şi dezvăluirii rapoartelor de activitate şi financiare. Acestea nu au fost prezentate nici la Ministerul Justiției. Răspunsul oferit de asociaţie Centrului de Investigaţii Jurnalistice a fost semnat de către Viorel Melnic, fost şel al Serviciului Vamal, devenit între timp consilier al lui Ilan Şor. Acum fostul demnitar este şi preşedinte al Asociaţiei „Pentru Orhei”, fiind desemnat în această funcţie la 18 august 2017.

O altă organizaţie afiliată lui Ilan Şor este Fundația „Miron Șor”, înregistrată în 2011. Fundația nu este la fel de activă ca Asociaţia „Pentru Orhei” – în luna mai 2015, zece veterani din Orhei au primit din partea fundației câte un ajutor de 5.000 de lei, iar în luna iunie, copiii din 35 de familii vulnerabile au primit cadouri. În octombrie 2018 a ieșit la iveală că, de rând cu Asociația Obștească a Veteranilor şi Pensionarilor Ministerului Afacerilor Interne și Asociaţia Procurorilor din Republica Moldova, Fundația „Miron Șor” a primit cei mai mulți bani de la moldovenii care au decis să-și redirecționeze 2% din impozitul pe venit. Fundația „Miron Șor” a obținut 472.716 lei în 2018.

Colhozuri, monopoluri și întreprinderi de stat

Colhozuri moderne, monopol de stat la importul de produse din tutun și petroliere și întreprinderi de stat care să asigure producerea tuturor mărfurilor necesare oamenilor. Sunt doar câteva prevederi din programul economic pe care l-a prezentat Ilan Șor înainte de alegeri.

Șor își propune să majoreze veniturile bugetare prin utilizarea eficientă a impozitelor, introducerea monopolului de stat în anumite domenii și atragerea investițiilor. Programul economic al Partidului Șor mai prevede introducerea monopolului de stat la importul de produse din tutun și petroliere și stabilirea unor taxe mici pentru produsele petroliere brute, pentru a stimula prelucrarea lor în țară. În același timp, Șor se arată nostalgic față de perioada sovietică, subliniind că înființarea întreprinderilor de stat care să asigure consumul intern în toate domeniile ar duce la o creștere rapidă a economiei. Nu în ultimul rând, Ilan Șor își propune să creeze, pe principii benevole, colhozuri moderne. „Statul le va dota cu tehnică, semințe, credite pe termen lung. Optăm pentru revenirea la sistemul de achiziții de stat a producției agricole. Statul să se ocupe de livrarea produselor agricole și export”, a declarat Șor în cadrul briefingului de presă în care și-a făcut public programul economic.

Concerte pentru alegători

Partidul a ajuns în atenția presei și pentru concertele organizate în toată republica, dar și în diasporă. De exemplu, pe data de 2 ianuarie, artistul rus Stas Mihailov a cântat la Comrat şi la Bălți. La finalul serii, pe scenă a urcat și primarul de Orhei, Ilan Șor, care a fost provocat de Stas Mihailov să cânte împreună piesa „Без тебя”.

Potrivit datelor Promo-LEX, în actuala campanie electorală Partidul Şor a organizat zeci activităţi culturale pentru alegători. Astfel, în perioada 9 ianuarie – 22 ianuarie au fost raportate cel puțin 33 spectacole în cadrul circului organizat la OrheiLand cu asigurarea transportării gratuite la destinație. Un concert a avut loc la aeroportul Chișinău, organizat de candidatul desemnat, Petru Jardan, cu participarea a doi moderatori și a artiștilor Doina Gherman, Vitalie Dani, Ionel Istrati, Stas Mihailov. Al doilea concert a avut loc la Orheiland (Orhei), proiect finanțat de candidatul desemnat în circumscripția uninominală 18 – Ilan Șor, cu implicarea unui moderator și a interpreților Natan, Mariana Mihăilă, Zdob și Zdub. Costurile total estimate sunt de cel puțin 598.813 lei, notează Promo-LEX.

Atacurile la adresa presei și liderilor opoziției

La 20 iulie 2018, în cadrul unui eveniment organizat de Partidul Șor, mai mulți simpatizanți ai lui Ilan Șor au protestat în municipiul Chișinău la sediile a două partide politice în legătură cu pretinsa închidere a magazinelor sociale. În discursul adresat simpatizanților săi, plasat pe rețelele de socializare și mediatizat amplu ulterior, Ilan Șor a venit cu amenințări în adresa jurnaliștilor și liderilor a două partide politice de opoziție. Acesta a declarat următoarele: «Я обещаю: Они у меня будут висеть на Арке. Каждый. И Каждый будет делать с ними, что посчитает нужным. Потому что, они негодяи. Сволочи, негодяи, паскуды. Задавим их, задушим!»; «Вы – негодяи и твари, и мы вас задушим!»; «Они, я не побоюсь этого слова, животные и мы их накажем»; «Запомнитe, мы вас будем ждать везде: у дома, в темных переулках и соседям расскажем, кто вы такие на самом деле».; «Замочим их в сортире»; «Закатаем в асфальт»; «Мы будем их давить как последних мышей под плинтус, чтобы эти твари прятались от нас».

Mai multe organizații din domeniul protecției drepturilor omului au cerut Procuraturii Generale să investigheze declarațiile făcute la sfârșitul lunii iulie curent, de primarul orașului Orhei, sub aspectul incitării la ură. Și organizațiile de media au cerut organelor de drept să investigheze amenințările cu răfuiala fizică la adresa jurnaliștilor, făcute de Ilan Șor.

La distanța de trei luni, după ce Jurnal TV a difuzat o investigație în care era vizat, Ilan Șor a scris pe rețeaua de socializare Facebook un mesaj: „Păstrez după mine dreptul de a acționa în judecată și cer răspuns imediat de la „gunoiul media” Jurnal TV (...) Le recomand tuturor colaboratorilor Jurnal TV să-și caute de urgență un nou serviciu deoarece atunci când pe 25 februarie vom veni la putere eu și partidul meu, „gunoiul” vostru va fi închis”. Și de această dată, organizațiile neguvernamentale de media au condamnat declarațiile amenințătoare ale lui Ilan Șor la adresa jurnaliștilor.

Anterior, Șor a atacat-o dur și pe jurnalista TV8 Natalia Morari. „Posturile de televiziune Jurnal TV și TV8 difuzează informații eronate, iar Natalia Morari de la TV8 este o „nemernică cu responsabilitate socială redusă”, a declarat Ilan Șor în timpul unui miting în fața sediului PPDA. „Uitați-vă cum vorbește despre popor. O să-i alungăm sub plintă ca pe șoareci”, a declarat Ilan Șor.

Urmare a atacurilor și amenințărilor sale la adresa jurnaliștilor, mai multe ONG-uri din Republica Moldova au solicitat Procuraturii Generale să investigheze declarațiile făcute de Ilan Șor sub aspectul incitării la ură. În septembrie 2018 Procuratura municipiului Chișinău, care a examinat amenințările lui Ilan Șor sub aspectul „huliganism”, a emis o ordonanță de neîncepere a urmăririi penale.

A urmat exemplul lui Ilan Șor și Marina Tauber. În timpul unui protest organizat pe data de 5 august, la Orhei, când mai mulți susținători ai lui Ilan Șor, aduși organizat din alte localități, au luat cu asalt sediul improvizat al Platformei DA și PAS de la Orhei, Marina Tauber a agresat verbal și a lovit cu mătura o jurnalistă de la Radio Orhei care încerca să discute cu oamenii. Ulterior, protestatari, îndemnați de Marina Tauber, l-au agresat pe un alt jurnalist de la același post de radio. Din imaginile video care au apărut pe rețelele de socializare se vede clar cum reprezentanta Partidului Șor, primărița comunei Jora de Mijloc, Marina Tauber, și colegul său de partid, Pavel Verejanu, instigă participanții la protest împotriva jurnalistei postului Radio Orhei, Tatiana Djamanov: „Ia – Djamanov, cu mătura!”, „Radio Orhei la gunoi!”, „Radio Orhei ,afară!”, „Du-te de aici!”. Înarmați cu mături, alți manifestanți au urmat îndemnul Marinei Tauber şi au îmbrâncit-o pe jurnalistă.

Mai multe organizații de media au condamnat comportamentul agresiv al reprezentanților Partidului Șor și au cerut Ministerului Afacerilor Interne și Procuraturii să investigheze acest caz.

Discursul de ură

Liderii partidului, Ilan Șor și Marina Tauber, se află printre primele locuri ale unui top al politicienilor care instigă la ură prin discursurile lor. Asta relevă un studiu realizat de Asociația Promo-LEX, care a monitorizat timp de jumătate de an declarațiile liderilor politici, dar și ai celor religioși. Topul politicienilor care au instigat la ură prin ieșirile publice este condus de Igor Dodon, cu 19 cazuri. Acesta este urmat de Ilan Șor, cu 12 cazuri, dar și de vicepreședintele Partidului Șor, Marina Tauber, cu șapte cazuri. Partidul Şor este primul în topul formaţiunilor care au generat discurs de ură pe parcursul anului trecut.

Televiziunile din buzunarul Partidului Șor

Orhei TV și Euro TV erau cele două posturi TV afiliate lui Ilan Șor. În septembrie 2018 CCA a decis ca EuroTV să fie redenumit în Televiziunea Centrală. Deși un membru al CCA s-a arătat nedumerit de faptul că administratorul instituției este și „reprezentantul împuternicit” al Partidului Șor, președintele Consiliului a insistat să se treacă la procedura de vot.

Într-un articol de pe portalul media-azi, al Centrului pentru Jurnalism Independent, se arată sursele de finanțare pentru dezvoltarea unor astfel de proiecte media, conform administrației posturilor TV, au fost adunate din „împrumuturile unor persoane fizice și juridice”, care au încredere în televiziunile respective. Administratorul celor două posturi de televiziune, Dumitru Chitoragă, „reprezentant împuternicit” al Partidului Șor și candidat al partidului în circumscripția nr. 25 din Chișinău, a precizat că nu le poate da numele din motive de confidențialitate. Administratorul ambelor posturi a mai spus că în rândul persoanelor care au oferit banii pentru dezvoltarea televiziunilor nu sunt oameni politici. Potrivit lui Chitoragă, ambele posturi TV vor fi finanțate din împrumuturi luate pe o perioadă determinată, cu scopul de a trece pe viitor la autofinanțare.

Oficial, beneficiara celor două posturi de televiziune este Rita Țvik. Potrivit Anticoruptie.md, ea este și fondatoarea Agenţiei de ştiri Novosti-Moldova (НОВОСТИ-МОЛДОВА), iar soţul ei, Vladimir Novosadiuc, este şeful Agenţiei Sputnik Moldova. Cei doi soţi au fost vizaţi în raportul Kroll, compania angajată de autorităţile Republicii Moldova să investigheze fraudele bancare. Potrivit documentului, Rita Ţvik şi Vladimir Novasadiuc, ambii acţionari la Unibank, au împrumutat de la firma Harrogate Consulting LLP câte 12 milioane de lei. Mai mult, presa a relatat că, în 2014, ambii au intermediat preluarea Euro TV şi Alt TV de către primarul de la Orhei.

Rita Ţvik este și fondatoarea Klassika Media SRL, firmă care a fondat Media Resurse SRL şi Alternativ-TV SRL, cele care gestionează posturile de televiziune. Acum, potrivit declarațiilor depuse la Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), compania care deține cele două posturi de televiziune este Media Resurse SRL.

Anticoruptie.md

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: