image
Sursa foto: Agerpres

O sculptură înfăţişându-l pe Ioan Paul al II-lea ţinând deasupra capului un meteorit a fost dezvelită la Varşovia

O sculptură neobişnuită înfăţişându-l pe sfântul Ioan Paul al II-lea ţinând deasupra capului un meteorit a fost dezvelită joi la Varşovia, în replică la o creaţie a italianului Maurizio Cattelan care-l arată pe fostul papă zdrobit de un bloc de piatră, informează Agerpres.

Lucrarea lui Jerzy Kalina, plasată la intrarea în Muzeul Naţional, este intitulată „Izvor otrăvit" şi îl arată pe papa polonez în mijlocul unui corp de apă colorat în roşu ca sângele, purtând o rocă deasupra capului.

„Pentru Kalina, Ioan Paul al II-lea nu este un bătrân neajutorat zdrobit de un meteorit, ci un titan înzestrat cu o forţă supraomenească", a precizat muzeul pe site-ul său.

Lucrarea a stârnit imediat controverse şi o serie de comentarii online care văd în aceasta o reflectare a poziţiilor ultra-catolice profesate de guvernul populist al Poloniei.

Artistul italian Maurizio Cattelan a provocat la rândul său controverse în Polonia pentru lucrarea sa expusă la Bienala de la Veneţia din 1999, o statuie a Papei Ioan Paul al II-lea din ceară, zdrobită de un meteorit.

Un an mai târziu, când sculptura, intitulată „La Nona Ora" („A noua oră", n.ed.), a fost expusă la galeria de artă Zacheta din Varşovia, doi deputaţi de dreapta au încercat să înlăture piatra şi îndrepte statuia, potrivit presei.

Directorul muzeului de la acel moment a fost nevoit să demisioneze.

Statuia, în mărime naturală, realizată de Jerzy Kalina este menită să marcheze 100 de ani de la naşterea lui Ioan Paul al II-lea.

„Artistul vede în papă un om care a jucat un rol decisiv în istoria recentă a Poloniei şi a Europei şi care a iniţiat un proces de transformare istorică, socială şi spirituală", potrivit muzeului citat.

Cu toate acestea, deşi Ioan Paul al II-lea continuă să fie venerat în Polonia, abordarea sa cu privire la scandalurile de abuz sexual din Biserica Catolică începe să ridice întrebări în spaţiul public.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: