image
Sursa foto: Onderzeedienst Koninklijke Marine / Twitter

Prima morsă apărută într-un port olandez după 23 de ani și-a petrecut ultimele zile dormind pe un submarin din Clasa Morsă

O morsă rătăcită, denumită Freya, a ajuns în portul olandez Den Helder de câteva zile, la 23 de ani de la ultima astfel de apariție, informează The Guardian. Mamiferul uriaș și-a făcut un obicei din a dormi pe un submarin aflat în port, întâmplător acesta fiind din Clasa Walrus (Morsă).

Freya și-a petrecut ultimele zile mâncând, înotând și dormind pe puntea submarinului HNLMS Dolfijn din Clasa Walrus, scrie Marina Regală Olandeză pe contul său oficial de Twitter.

HNLMS Dolfijn a fost introdus în uz în 1993 și este al treilea submarin olandez din Clasa Walrus, după HNLMS Walrus and HNLMS Zeeleeuw.

Morsele trăiesc de obicei în zonele polare, iar exemplarul în cauză este unul dintre cele două care și-au făcut anul acesta apariția în Europa, departe de habitatul lor natural. Morsa Wally a fost văzută în vară lângă Sicilia, Franța, Spania și Marea Britanie, înainte să revină în apele reci.

Freya a fost observată dormind pe submarinul HNLMS Dolfijn de către Jeroen Hoekendijk, un cercetător olandez specializat în mamifere marine. Morsa pare să fie în stare de sănătate bună, deși Hoekendijk a observat niște răni pe aripioarele din față. El crede că Freya a înotat spre sud, urmând coasta daneză și cea germană.

Hoekendijk a primit permisiune de a urca pe submarin pentru fotografia morsa.

Marina Regală Olandeză a postat mai multe mesaje despre situația morsei, explicând că ea pleacă zilnic câteva ore, probabil pentru masa de prânz, scrie digi24.ro.

Experții cred că morsa s-ar putea afla în apele olandeze de două luni - ea fiind observată de mai multe ori în acest interval, și s-a rătăcit în timp ce căuta hrană, ajungând în port. Morsele adulte din Oceanul Pacific pot atinge o greutate de 2 tone, în timp ce morsele din Atlantic sunt mai mici. Exemplarele ajunse la maturitate se remarcă prin colții lungi și mustățile mari. Freya are colți mici, deci probabil este o femelă tânără.

Onderzeedienst Koninklijke Marine / TwitterOnderzeedienst Koninklijke Marine / Twitter

Noutăţile partenerilor

comentarii: