image
Sursa foto: adevarul.ro

Deputat de la București: „România nu mai vrea să repete greșelile făcute în timpul guvernărilor girate de Plahotniuc”

Declarația lui Klaus Iohannis precum că România va relua cooperarea deplină cu Republica Moldova când va constata continuarea parcursului european arată că România nu mai vrea să repete greșelile făcute în timpul guvernărilor girate de Plahotniuc. De această părere este deputatul PNL de la București Matei Dobrovie.

„E un mesaj așteptat, un mesaj normal. El se încadrează în noua paradigmă a Guvernului Orban, căci a spus foarte clar premierul Orban că nu vor mai exista bani pentru Republica Moldova, decât condiționați de reforme. Deci, în măsura în care există reforme în justiție, în administrație și în toate domeniile importante, vor exista finanțări, dacă nu – nu se vor finanța decât proiectele care aduc beneficii directe cetățenilor, pentru că România nu mai vrea să repete greșelile făcute în timpul guvernărilor girate de Plahotniuc, în care, practic, cetățenii sufereau de pe urma corupției, de pe urma jafului privind furtul miliardului, de exemplu, deteriorării democrației prin anularea alegerilor de la Chișinău, prin alte episoade, precum schimbarea regimului electoral și Bucureștiul finanța, pur și simplu, necondiționat, făcând mai mult rău cetățenilor, în loc să-i ajute”, a declarat Dobrovie, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Deputatul PNL a mai spus că din partea autorităților de la București nu există încredere față de noua guvernare, pentru că „la București știe și președintele, și premierul cine este Dodon, ce interese apără el și că acestea nu au nicio legătură cu parcursul european”.

„Știm foarte bine că Igor Dodon reprezintă vectorul prorusesc și că de multe ori acționează direct, ca un instrument, ca un executant al ordinelor Moscovei. Ați văzut și desele vizite pe care le face acolo, ați văzut și intențiile sale de a apropia RM de Uniunea Euroasiatică și, practic, Igor Dodon încearcă să folosească doar fondurile, finanțările din partea UE, din partea României, știind că fără finanțările venite și de la aceiași parteneri externi țara nu ar avea posibilitatea să se dezvolte, nici nu ar avea măcar posibilitatea să plătească salarii și pensii, astfel încât faptul că banii nu vin de la Rusia, și totuși, Igor Dodon insistă pe această cale arată clar că, încercând să folosească bani europeni și românești pentru alte scopuri, ceea ce este un lucru pe care evident că Bucureștiul nu-l poate accepta și de aceea e foarte circumspect. România a spus de foarte multe ori că nu va finanța un guvern prorus. Iată că avem un guvern prorus la Chișinău, deghizați în tehnocrați, care, de fapt, sunt foști consilieri sau miniștri din zona dlui Dodon sau din zona PD-ului. Dl Chicu a fost și ministru în Guvernul Pavel Filip, a fost și consilier al președintelui Dodon. Deci, acest guvern nu inspiră încredere; această deghizare în tehnocrați nu poate să păcălească, pentru că abordarea Bucureștiului, odată cu venirea noii puteri, PNL, la guvernare, este diferită, este foarte clară, și anume: banii contra reforme. Mă întrebați de ce nu credem în reformele făcute? Pentru că, de exemplu, în ceea ce privește furtul miliardului nu vedem niciun progres, nu vedem că au fost depistați vinovații și nici pedepsiți, nu vedem în justiție niște evoluții pozitive, ba dimpotrivă sunt foarte multe semne de întrebare legate de numirea procurorului-șef și de alte aspecte. Am văzut faptul că Igor Dodon a dărâmat, practic, Guvernul Maia Sandu atunci, votând împreună cu PD, partidul lui Plahotniuc, creând o nouă majoritate netransparentă în acest fel și este clar că partenerii noștri din Republica Moldova sunt forțele proeuropene Maia Sandu și Andrei Năstase, partidele lor”, a mai punctat Matei Dobrovie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: