image
Sursa foto: jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Spitalul Republican de Psihiatrie, focar de COVID-19; „Acolo e nevoie de un control serios, mama mea la spital s-a molipsit”

Medic: „Ni s-a interzis categoric să vorbim cu presa, ne temem că vor rămâne fără unicul loc de muncă și nu vom avea ce mânca”

La începutul lunii aprilie, atât ministra Sănătății, cât și prim-ministrul Ion Chicu, susțineau că la Spitalul Republican de Psihiatrie nu există pacienți infectați cu COVID-19, iar cadrele medicale s-au infectat în afara instituției. Numărul cazurilor de infecție cu noul virus la acest spital crește zilnic, astăzi înregistrându-se 9 cazuri noi.

Personalului medical îi este interzis să discute cu presa. Fiul unei angajate infectate, care este internată în spital, ne-a spus că personalul s-a molipsit la locul de muncă, deoarece primesc zilnic bolnavi care nu sunt testați, iar medicii nu sunt asigurați cu echipamente medicale corespunzătoare.

„Medicii sunt infectați, ei primesc pacienții care vin deja cu acest virus. Mama mea acolo s-a molipsit. De când cu virusul acesta, ea acasă stătea izolată de noi în camera ei, îi dădeam mâncare printre ușă, ca la spital. Marțea trecută a făcut febră și imediat au și internat-o, acum noi tot suntem izolați. Acolo trebuie un control serios, toți sunt în pericol, mai ales rudele celor care lucrează la acest spital”, ne spune bărbatul care este și el izolat și așteaptă rezulatele testului.

Bărbatul ne mai spune că și bufetierele de la acestă instituție sunt spitalizate și personalul care face curățenie este infectat.

Ieri, 8 aprilie, pe adresa redacției au venit mai multe mesaje de la medicii de la acest spital, în care se plâng de condițiile în care lucrează, de numărul infectaților și de alte probleme. Astăzi însă aceștia au refuzat să vorbească: „Ni s-a interzis categoric să vorbim cu presa, ne temem că vor rămâne fără unicul loc de muncă și nu vom avea ce mânca.”

La rândul său, directorul Spitalului de Psihiatrie, Victor Furtună, ne-a spus că nu discută cu presa și că toate întrebările să le adresăm Ministerului Sănătății.

Despre focarul de infecție COVID-19 a menționat ieri și deputatul Dumitru Alaiba, care cere autorităților și Ministerului Sănătății să intervină urgent pentru a stopa răspândirea virusului.

În Republica Moldova sunt înregistrate la moment 1174 de cazuri de infecție cu noul tip de coronavirus. Conform Ministerului Sănătății, au fost confirmate 317 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, iar 9 sunt din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: