image
Sursa foto: investigatii.md

APP anunță o nouă rundă de privatizare: Sunt scoase la vânzare Metalferos, hotelul Zarea și alte bunuri ale statului

Agenția Proprietății Publice anunță desfășurarea, în perioada 17 iulie - 18 august, a unei runde de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat. Printre bunurile scoase la vânzare se numără acțiunile de la Metalferos, dar și hotelul „Zarea” din capitală.

Astfel, pentru 5 august este anunțată licitația „cu strigare” pentru privatizarea a patru întreprinderi de stat:„Tipografia Academiei de Științe”, „Prevenitorul autogestionar al Academiei de Științe”, ÎS „Protecția Plantelor” din Durlești și întreprinderea „Pita Service” din Basarabeasca.

În cadrul aceleeași licitații vor fi scoase la vânzare cota socială din S.C „IT-Cafe” S.R.L, precum și zece complexe de bunuri sau bunuri imobile.

În perioada 17 - 21 august, prin intermediul Bursei de Valori, se vor desfășura licitații cu strigare pentru vânzarea pachetelor de acțiuni în loturi unice din șase societăți pe acțiuni: S.A „Drumuri-Orhei”, S.A „Drumuri-Soroca”, S.A „Drumuri-Criuleni”, S.A „Drumuri-Cahul”, S.A „Institutul de cercetări științifice „Rif-Acvaaparat”, precum și S.A „Metalferos”.

În cazul „Metalferos” statul deține 78,2% din capitalul social al întreprinderii (281065 de acțiuni). Prețul nominal al unei acțiuni constituie 10 lei, iar prețul inițial de vânzare este 3230 de lei.

APP mai anunță că, în perioada 17 iulie – 18 august, va avea loc concursul comercial pentru privatizarea complexului patrimonial unic Î.S Hotelul „Zarea”. Prețul inițial de vânzare este de 29,5 milioane de lei.

Precizăm că premierul Ion Chicu a anunțat, încă la începutul anului, că întreprinderea Metalferos va fi scoasă la privatizare, după o discuție cu președintele Igor Dodon, care i-a sugerat să examineze o astfel de posibilitate.

Experții economici spun că decizia de a scoate la mezat compania, până nu demult monopolistă pe piața metalelor feroase și neferoase, comportă mai multe riscuri pentru interesele statului. Potrivit raportului anual al Metalferos, compania a înregistrat în 2018 venituri de un miliard 450 de milioane de lei, în creștere cu 157 de milioane de lei față de anul precedent.

Metalferos a fost ținta a numeroase acuzații de evaziune fiscală și spălări de bani. În ultimii opt ani, Metalferos a schimbat patru directori. În schimb, directorul financiar al întreprinderii, Serghei Catană, activează acolo din 2007. Catană este și nașul de cununie al președintelui Igor Dodon.

Metalferos este una dintre companiile de stat cu cele mai mari cifre de afaceri. Anual, încasările acesteia, potrivit informațiilor oficiale, se ridică la circa un miliard de lei. Totuși, profiturile declarate sunt din ce în ce mai mici.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: