image
Sursa foto: bizlaw.md

Recomandat de naș: Finul lui Sternioală a ajuns vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, după 3 ani de carieră și 15 plângeri

Judecătorul Corneliu Guzun a ajuns vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău la trei ani după ce a început să poarte robă, fiind singurul candidat la funcția respectivă. Guzun a fost recomandat pentru funcția de judecător de către nașul său de cununie, Oleg Sternioală, care este vicepreședinte al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ din cadrul Curții Supreme de Justiție și membru al Colegiului de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Odată cu promovarea în funcție, în bugetul judecătorului au început să curgă donații ... de la soacră, care lucrează în străinătate.

Corneliu Guzun a fost numit la 24 aprilie 2015 judecător la Judecătoria Râșcani pentru un termen de cinci ani, la puțin peste o lună după ce a fost propus de către Consiliul Superior al Magistraturii. Candidatura lui Guzun a fost admisă la 19 februarie 2015 de către Colegiul pentru Selecția și Cariera Judecătorilor din cadrul CSM. Acesta a fost recomandat drept „persoană inteligentă, integră profesional și moral” de către doi magistrați de la Curtea Supremă de Justiție – fostul președinte, Mihai Poalelungi, și Oleg Sternioală, scrie portalul Anticorupție.

Ultimul a recunoscut că este nașul de cununie al lui Guzun, dar a infirmat orice implicare în cariera finului său: „Dl Guzun Corneliu este finul meu de cununie, dar nu l-am promovat în sistemul judecătoresc şi nici nu l-am ajutat „să ajungă în scurt timp” vicepreşedinte al Judecătoriei Chişinău”. Jurnal TV a realizat recent o investigație despre judecătorul Oleg Sternioală și afacerea ascunsă a familiei acestuia.

Până să ajungă judecător, Corneliu Guzun a lucrat aproape 13 ani ca jurist la compania Gas Natural Fenosa. La 31 octombrie 2014, el a absolvit Institutul Național al Justiției cu media 8.10, acolo unde a ținut cursuri și nașul său de cununie.

Guzun a fost singurul candidat la funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău și șef al sediului Râșcani. Începând cu 4 iulie 2017, el a deținut interimatul funcției de șef al sediului Râșcani al Judecătoriei Chișinău, înlocuindu-l pe Oleg Melniciuc, finul de cununie al lui Mihai Poalelungi, suspendat pentru îmbogățire ilicită.

La 11 mai 2018, Colegiul pentru Selecţia şi Cariera Judecătorilor a admis candidatura lui Corneliu Guzun pentru promovarea în funcţie administrativă, iar Consiliul Superior al Magistraturii l-a propus la 29 mai curent pentru funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău.

Astfel, Corneliu Guzun a fost confirmat în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău pe un termen de patru ani prin decret prezidențial la 19 septembrie 2018.

În cei trei ani de carieră, pe numele lui Guzun au fost depuse 15 plângeri la Consiliul Superior al Magistraturii, dar toate au fost declarate neîntemeiate, mai scrie Anticorupție.md.

Casă cu trei nivele, credite de sute de mii și mașină de lux

Corneliu Guzun locuiește într-o casă cu trei nivele în orașul Durlești, mun. Chișinău. Datele cadastrale arată că imobilul său ar avea doar 83,3 metri pătrați. Însă în declarația de avere și interese personale pentru 2017, judecătorul a indicat o suprafață de două ori mai mare – 168,6 metri pătrați.

GuzunGuzun

Conform aceleiași declarații, imobilul ar avea o valoare cadastrală de aproape 600.000 de lei (circa 30.000 de euro). În timp ce valoarea de piață este de cel puțin 100.000 de euro. Imobilul este înregistrat pe numele soției sale, Irina Guzun, și a fost cumpărat la sfârșitul lui 2007.

La sfârșitul lui 2010, casa a fost pusă în gaj pentru un credit de 650.000 de lei, care trebuie întors până în 2025, cu o rată a dobânzii de 7 procente. Un alt credit de 160.000 de lei a fost contractat de Corneliu Guzun în 2013. Acest împrumut trebuie restituit până la sfârșitul anului curent, cu o rată a dobânzii de 15 procente.

La capitolul clădiri și construcții, pe lângă casa de locuit din Durlești, magistratul a raportat cota de ¼ dintr-un apartament cu suprafața de 71,2 metri pătrați amplasat într-un bloc de pe strada Petru Zadnipru din sectorul Ciocana al Capitalei.

Corneliu Guzun a mai raportat un teren de 32 de ari în satul Frasin, raionul Dondușeni, o casă de locuit de 60,2 metri pătrați și cinci construcții accesorii. Bunurile i-au fost donate soției judecătorului în 2001.

Magistratul mai deține și o Honda CRV, fabricată în 2006, pe care a cumpărat-o în 2013 contra sumei de 200.000 de lei (circa 10.000 de euro). În declarația de avere și interese personale a magistratului pentru 2017 mai sunt trecute veniturile acestuia în mărime de 239.000 de lei, circa 20.000 de lei lunar, din salariu și indemnizații.

Soția magistratului se află în concediu de îngrijire a copilului. Aceasta primește donații generoase de la mama sa, care lucrează în străinătate. De pildă, în 2014, donația a constituit 4.043 de euro. După ce a ajuns Corneliu Guzun judecător, constatăm că donația din partea soacrei s-a dublat – 10.361 de euro în 2015, 7.436 în 2016 și 8.342 de euro în 2017. Soacra lui Guzun, în vărstă de 60 de ani, mai are un fiu.

Contactat de reporterul Centrului de Investigații Jurnalistice, Corneliu Guzun a respins acuzațiile că ar fi fost ajutat în carieră de Oleg Sternioală. „Este o întrebare fără sens. Nu m-a ajutat nașul, nu m-a ajutat nimeni. Mi-am făcut carieră cu puterile proprii. Verificați cum am ajuns vicepreședinte la Judecătoria Chișinău și o să vă convingeți de acest lucru”, a declarat magistratul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: