image
Sursa foto: presedinte.md

Cazul magistratei Ruxanda Pulbere, promovată repetat la Curtea de Apel Chișinău; Membru CSM: Un precedent foarte periculos

Promovarea judecătoarei Ruxanda Pulbere la Curtea de Apel Chișinău s-a făcut cu numeroase abateri de la lege și reprezintă un precedent judiciar foarte periculos. Declarația a fost făcută de unul dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii, Carolina Ciugureanu-Mihailuță.

Membra CSM presupune că întreaga procedură privind numirea în funcție a Ruxandei Pulbere a fost coordonată, astfel ca magistrata să ajungă până la urmă la Curtea de Apel. Totuși, ea sugerează că, în acest caz excepțional, ar putea fi sesizată Curtea Constituțională, iar promovarea ar putea fi contestată, chiar dacă președintele în exercițiu, Igor Dodon, a semnat deja decretul în favoarea Ruxandei Pulbere.

Ruxanda Pulbere fost promovată la Curtea de Apel Chișinău în ultimele zile de mandat ale președintelui în exercițiu, Igor Dodon. El a semnat decretul în cauză la 20 noiembrie, după ce pierduse deja alegerile prezidențiale. Ruxanda Pulbere a pretins la funcția de judecătoare a Curții de Apel și anul trecut. Atunci însă, Dodon i-a respins inițial candidatura. Pulbere s-a adresat la Curtea de Apel și a solicitat membrilor CSM să-i înainteze încă odată candidatura șefului statului. În luna august curent, Curtea de Apel a luat o decizie în favoarea magistratei și a obligat CSM să o înainteze în mod repetat. A doua oară, Dodon a acceptat numirea în funcție. Unul dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii, Carolina Ciugureanu-Mihailuță, a exprimat însă opinie separată în cadrul ședinței CSM și a declarat că întreaga procedură juridică a fost viciată.

„Consider că la adoptarea acestei soluții, Consiliul CSM s-a distanțat de la normele materiale și procesuale privind cariera judecătorului, motiv pentru care expun prezenta opinie separată. - Contrar legii, inexplicabil de ce, Hotărârea Curții de Apel Chișinău nu a fost contestată de Consiliul Superior al Magistraturii la Curtea Supremă de Justiție, inacțiune anacronică și abuzivă, care trezește dubii și compromite grav instituția CSM. - În contradicție cu cadrul legal, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii e examinat și a aprobat cererea judecătoarei Ruxanda Pulbere cu 8 voturi PRO, în timp ce Legea prevede 10 voturi ale membrilor CSM”, se arată în opinia separată.

Mai mult, Carolina Ciugureanu-Mihailuță spune că Igor Dodon nu era obligat de Lege să accepte promovarea Ruxandei Pulbere, iar întreg procesul ar putea fi contestat la Curtea Constituțională.

„La baza decretului președintelui Republicii Moldova a fost hotărârea CSM, hotărâre prin care se propune președintelui - de facto, repetat, dar juridic se propune - numirea candidatului respectiv - promovarea la instanța superioară. Din punctul meu de vedere această hotărâre este complet ilegală, iar la baza decretului președintelui Republicii Moldova stă o hotărâre ilegală al Consiliului Superior al Magistraturii. Acum urmează de descifrat și de văzut dacă procedura de verificare a constituționalității acestui decret ar putea să fie aplicată ca și o metodă practic excepțională. Legea, în esența ei, are scopul-cheie de uniformizare a raporturilor juridice, iar aici noi combatem scopul-cheie al Legii. Deci, noi interpretăm eronat Legea și avem diferite scenarii de aplicare a Legii. E un precedent foarte periculos. Și chiar hotărârea Curții de Apel Chișinău reprezintă în sine o hotărâre cu caracter de precedent nemaiîntâlnit și foarte periculos!", a declarat Carolina Ciugureanu-Mihailuță.

Contactat de Jurnal TV pentru a comenta situația, fostul președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, a declarat că examinarea candidaturii Ruxandei Pulbere s-a făcut fără abateri de la lege.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: