image
Sursa foto: MS

Primul caz de variola maimuței, înregistrat în Republica Moldova

Variola maimuței a fost confirmată la un cetățean străin, care s-a deplasat în țara noastră din Statele Unite ale Americii, în interes de serviciu, informează Ministerul Sănătății.

Persoana s-a adresat după asistență medicală la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, unde a fost spitalizată cu suspecție la variola maimuței, având slăbiciuni generale, febră și erupții cutanate. Tot astăzi au fost recoltate specimene, fiind transportate pentru investigații de laborator la Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Testul RT-PCR pentru variola maimuței a fost pozitiv.

Ministerul Sănătății precizează că, în SUA bărbatul a fost în contact cu o persoană confirmată cu variola maimuței. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Simptomele variolei maimuței sunt de obicei febra, durerile de cap, ganglionii limfatici umflați, durerile musculare și erupțiile cutanate.

Pentru a preveni infectarea cu variola maimuței specialiștii recomandă să vă spălați mâinile cu apă și săpun, să evitați contactul apropiat cu persoanele, care suspectează că s-au infectat sau sunt confirmate cu variola maimuței și/sau cu animalele, care ar putea fi infectate, etc.

Dacă suspectați că aveți variola maimuței solicitați asistență medicală.

Noutăţile partenerilor

comentarii: