image
Sursa foto: Liviu Vovc//Facebook

Vovc acuză deputații socialiști că fac „lobby” în detrimentul domeniului farmaceutic; Odnostalco: Vrem să excudem monopolul

Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Liviu Vovc, acuză deputații socialiști că ar face „lobby” în detrimentul domeniului farmaceutic și al sistemului de sănătate publică.

Autorul proiectului, respinge acuzațiile și afirmă că susține aceste modificări cu scopul de a exclude monopolul de pe piața farmaceutică.

Potrivit deputatului Platformei Demnitate și Adevăr, Liviu Vovc, este vorba de un Proiect inițiat de deputatul socialist Vladimir Odnostalco și contrasemnat de 16 deputați socialiști, prin care se dorește abrogarea articolului 19 din Legea cu privire la activitatea farmaceutică.

La momentul actual Legea prevede că farmaciile nou fondate pot fi deschise la o distanță mai mare de 250 metri față de o filială existentă și mai mult de 500 metri față de o farmacie existentă cu funcție de preparare a medicamentelor extemporale. Potrivit deputatului socialiștii, prin proiectul pe care îl susțin, intenționează să excludă aceste prevederi.

Proiectul a fost examinat și votat de aceștia în cadrul Comisiei Protecție Socială Sănătate și Familie.

„Am înțeles că e ceva dubios la mijloc și am solicitat poziția Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, a catedrei de farmacie socială „Vasile Procopișin”, din cadrul USMF și Asociației Farmaciștilor din Republica Moldova, care au avizat negativ acest proiect”, a relevat Liviu Vovc. În răspunsurile instituțiilor de profil se menționează că situația din sistemul farmaceutic se va agrava și mai mult dacă vor fi excluse normativele demografice și geografice pentru farmaciile comunitare și filialele acestora.

Deputatul PPDA a trimis o scrisoare pe adresa ministerului Sănătății la care a atașat toate răspunsurile instituțiilor de profil și a solicitat să fie emis în regim de urgență un aviz din partea guvernului pentru a nu admite o eventuală votare a prezentului proiect.

„Sper că cei din minister înțeleg cât de toxic este acest proiect și vor reacționa rapid pentru a-l bloca E regretabil că cei din actuală majoritate votează așa cum le cere Dodon, fără a intra în esența problemelor”, a mai spus deputatul.

De cealaltă parte, socialistul Vladimir Odonostalco, a respins acuzațiile și a declarat că susține aceste modificări pentru a exclude monopolul pe piața farmaceutică, iar astfel și micșorarea prețurilor la medicamente.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: