image
Sursa foto: jurnal.md

Serghei Iaralov este cea de-a doua persoană care a obținut în mod fraudulos identitate dublă în RM, ca și Plahotniuc // DOC

Ex-vicepreședintele Partidului Democrat, Serghei Iaralov, este cea de-a doua persoană care a obținut în mod fraudulos identitate dublă în Republica Moldova, ca și șeful său de partid, Vladimir Plahotniuc. Numele fals al lui Serghei Iaralov este Serghei Haikin, scrie Anticorupție.md.

Numele lui Serghei Iaralov și al lui Vlad Plahotniuc figurează într-un dosar penal pornit de Procuratura Anticorupție la 29 octombrie 2019, după ce Serviciul de Protecție Internă și Anticorupție al MAI, condus pe atunci de liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a prezentat procurorilor mai multe materiale cu privire la dubla identitate a celor doi lideri ai PD.

În Ordonanța privind începerea urmăririi penale, emisă de procurorul anticorupție Grigore Potoran, se menționează că angajații Agenției Servicii Publice au acționat în complicitate și în interesul unui grup criminal atunci când au perfectat acte liderului PD, Vlad Plahotniuc, și lui Serghei Iaralov.

„În procesul de acumulare a materialelor s-a stabilit că angajați ai ASP, acționând în complicitate cu alte persoane necunoscute în interesul unui grup criminal organizat, au perfectat și eliberat ilegal cetățeanului Iaralov Serghei Valentin, acte de identitate cu numele Haikin Serghei, iar pe numele lui Plahotniuc Vladimri Gheorghe, ilegal au fost perfectate acte cu numele Novac Vladislav Vladimir”, se menționează în Ordonanța de începere a urmăririi penale.

Buletinul și pașaportul pe numele lui Serghei Haikin au fost eliberate la 28 decembrie 2018, fără însă ca titularul actelor de identitate să semneze, actele fiind perfectate în regim de o zi, fără ca să fie achitată taxa de urgență. Ulterior, la 10 iunie 2019, la două zile de la instituirea unei noi coaliții de guvernare la Chișinău și trecerea în opoziție a Partidului Democrat, oficialul PD își schimbă din nou numele, obținând acte noi cu numele Iaralov. Și de acestă dată, în registrele de eliberare a actelor de identitate lipsesc semnaturile titularului. Mai mult, în Ordonanță se meționează că la dosar lipseau cazierul juridic și certificatul de naștere.

Procurorul a dispus începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu, invocând articolul 327 din Codul Penal, privind „Folosirea intenționată de către persoana publică a situației de serviciu care a cauzat daune în proporții considerabile intereselor ocrotite de lege ale persoanelor juridice în interesul unui grup criminal organizat”.

În perioada în care au fost perfectate acte cu altă identitate pe numele lui Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov, director al Agenției Servicii Publice era Serghei Răilean, despre care presa a scris că ar fi finul de cununie al actualului lider al PDM, Pavel Filip.

Președintele Igor Dodon a negat de mai multe ori că Serghei Iaralov ar fi cea de-a doua persoană cu identitate dublă, alături de Vlad Plahotniuc.

„Avem informații că sunt două persoane cu dublă identitate. Unul este Plahotniuc. Al doilea nu am putut să vă dau nume pentru că e informație secretă, Consiliul Suprem de Securitate a spus că e informație secretă, dar vă confirm că nu este Iaralov”, a declarat Igor Dodon, la postul TV N4.

Presa de la Chișinău a scris în decembrie 2019 că Vladimir Plahotniuc are identitate dublă. În cel de-al doilea pașaport acesta are numele Novak Vladislav Vladimir. Plahotniuc s-a ales cu un pașaport în care figurează cu alt nume în vara anului 2018, iar la perfectarea acestuia ar fi contribuit conducerea Serviciului de Informații și Securitate, în persoana lui Alexandru Botnari, om din anturajul fostului președinte al democraților.

Citeşte mai mult despre

comentarii: