image
Sursa foto: Guliver/GettyImages

Mai multe virusuri periculoase rămân infecțioase timp de mai multe zile în apa dulce poluată cu plastic (studiu)

Virusurile intestinale, cum ar fi rotavirusul, supraviețuiesc în apă dulce până la trei zile agățându-se de plastic, au descoperit cercetătorii britanici. Este prima cercetare asupra modului în care virusurile se comportă în mediu, scrie The Guardian.

„Am descoperit că virusurile se pot atașa de microplastice, ceea ce le permite să supraviețuiască în apă timp de trei zile, posibil mai mult”, a declarat Richard Quilliam coordonator al studiului realizat de cercetătorii de la Universitatea Stirling.

Descoperirile, făcute în cadrul unui proiect în valoare de 1,85 milioane de lire sterline, analizează modul în care materialele plastice transportă bacteriile și virusurile. Studiile au concluzionat că microplasticele au permis transferul de agenți patogeni în mediu.

„A fi infecțioase în mediu timp de trei zile este suficient pentru a ajunge de la uzinele de tratare a apelor uzate la plaja publică”, a spus Quilliam.

Stațiile de tratare a apelor uzate nu au putut capta microplasticele, a spus el. „Chiar dacă o stație de tratare a apelor uzate face tot posibilul pentru a curăța deșeurile, apa evacuată mai conține microplastice, care sunt apoi transportate pe râu, în estuar și ajung pe plajă”.

Aceste particule de plastic sunt atât de mici încât ar putea fi ușor înghițite. „Uneori ajung pe plajă sub forma unor granule de mărimea lintei, viu colorate, pe care copiii le-ar putea lua și înghiți. Nu este nevoie de multe particule de virus pentru a te îmbolnăvi”, a spus Quilliam.

Deși impactul microplasticelor asupra sănătății umane rămâne incert, „dacă acele bucăți de microplastice sunt colonizate de agenți patogeni umani, atunci acesta ar putea fi un risc semnificativ pentru sănătate”, a spus Quilliam.

Cercetătorii au testat două tipuri de virusuri: pe cele cu „un fel de înveliș lipidic”, așa cum este virusul gripal; și pe cele fără, virusuri enterice precum rotavirusul. Ei au constatat că la cele cu înveliș, învelișul s-a dizolvat rapid, iar virusul a murit. Celelalte, însă, s-au atașat de microplastice și au supraviețuit.

„Virusurile se pot lega și de suprafețele naturale din mediu, dar poluarea cu plastic durează mult mai mult decât acele materiale”, a spus Quilliam.

Un alt studiu realizat de echipa lui Quilliam, în luna mai, a descoperit că nivelurile de bacterii fecale de pe șervețele umede și de pe șervețele de bumbac ajunse pe plaje prezintă un risc pentru sănătate. Ei au găsit pentru prima dată bacterii de canalizare agățându-se de pelete de plastic pe plajele scoțiene în 2019.

Noutăţile partenerilor

comentarii: