image
Sursa foto: rferl.org

INFOGRAFIC // Statele care dețin arme chimice; Ce țară din coasta României produce acest tip de armament

Conform Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), 96,27 % din arsenalul chimic declarat la nivel mondial a fost distrus. Însă unele state continuă să producă și să stocheze astfel de armament de distrugere în masă.

Într-un infografic realizat de RFE/RL sunt arătate statele care încă mai dețin arme chimice și facilități de producere a acestui tip de armament.

Cu roșu sunt notate țările care au arme chimice și linii de producție declarate.

Cu portocaliu – țările au doar linii de producție declarate.

Cu bleu – țările care și-au distrus armele chimice și liniile de producție declarate.

Cu albastru – țările care și-au distrus armele chimice declarate.

Una dintre țările cu linii de producție declarate este vecina României, Serbia.

arme chimicearme chimice

Atacul din Duma

Rusia a desfăşurat joi efective de poliţie militară în oraşul sirian Duma, din provincia Ghouta orientală, în apropiere de Damasc. „Începând de astăzi (joi), în Duma acţionează unităţi ale poliţiei militare a Federaţiei Ruse. Ele sunt garantul respectării legii şi a ordinii în oraş”, menţionează Ministerul rus al Apărării.

Un anunţ în acest sens îl făcuse anterior şi şeful adjunct al Direcţiei principale de operaţiuni din cadrul Statului Major al armatei ruse, general-locotenentul Viktor Poznihir.

Agenţiile de presă ruse informaseră joi dimineaţă că forţele guvernamentale siriene au preluat controlul deplin asupra oraşului Duma, ultimul bastion deţinut de rebeli în enclava situată la est de Damasc.

„Ridicarea drapelului de stat pe o clădire din oraşul Douma marchează preluarea controlului asupra acestei localităţi şi de fapt asupra întregii provincii Ghouta oriental”, a declarat generalul rus Iuri Evtuşenko, şeful Centrului pentru pace şi reconciliere în Siria.

Totodată, Ministerul Apărării rus a precizat că peste 166.500 de persoane au părăsit provincia Ghouta orientală din momentul instituirii coridorului umanitar. De la 1 aprilie, din Douma au fost evacuaţi 13.505 de rebeli şi familiile lor, mai adaugă instituţia de apărare rusă.

Acest demers al Rusiei intervine în contextul în care preşedintele american Donald Trump a atribuit Moscovei şi Damascului responsabilitatea pentru atacul chimic comis sâmbăta trecută la Douma şi a anunţat o ripostă iminentă, transmite digi24.ro.

„Preşedintele atribuie Siriei şi Rusiei responsabilitatea pentru acest atac cu arme chimice”, a declarat miercuri seara Sarah Sanders, purtătoarea de cuvânt a administraţiei americane într-o conferinţă de presă, potrivit AFP.

Întrebată cu privire la eventualele lovituri americane în viitor, Sarah Sanders s-a limitat să afirme că discuţiile sunt încă în curs de desfăşurare.

„Toate opţiunile sunt pe masă, decizia finală nu a fost luată”, a declarat ea.

Asaltată cu întrebări de genul dacă Casa Albă se pregăteşte pentru o eventuală ciocnire militară directă cu Rusia în Siria, ea s-a limitat să repete: „Încă o dată spun, toate opţiunile sunt pe masă!”, fără să ofere precizări despre acest subiect sensibil.

Rusia, unul dintre cei mai fideli susţinători ai regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a avertizat miercuri împotriva unor noi lovituri în Siria, afirmând că orice acţiune care ar putea „destabiliza situaţia deja fragilă în regiune” va avea „consecinţe grave”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: