Breaking News

image
Sursa foto: jurnal.md

FOTOREPORTAJ // Cum se realizează dezinfecția sistematică la Centrul de triaj Covid-19 de la Moldexpo

Începând cu 10 aprilie, de când a fost inițiată activitatea în IMSP Centrul Covid-19 Moldexpo, au fost internați deja mai mult de 5000 de pacienți, dintre care zilnic în 50-70% cazuri a fost confirmată prezența noului coronavirus. Zilnic se internează de la 60 până la 100 de pacienți. Amintim că scopul principal al Centrului de triaj Covid 19 este cel de a elibera instituțiile medicale de cazurile suspecte de pacienți cu noul tip de coronavirus din Chișinău și din alte regiuni ale țării.

La momentul actual, în Centrul Covid activeaza 98 de cadre medicale, repartizate pe ture care asigură funcționarea continuă a acestuia.

Centrul este dotat cu un laborator medical, dispozitive radiologice și aparat de ultrasonografie. Astfel pacienții internați beneficiază de investigații pe loc, ceea ce permite stabilirea diagnosticului mai rapid și inițierea promtă a tratamentului.

Probele pentru testele Covid-19 sunt prelevate în incinta Centrului Covid și apoi transferate la laboratorul central al ANSP. Perioada de aflare a unui pacient în Centrul de triaj Covid 19 durează de la 7 până la 24 de ore.

jurnal.mdjurnal.md

Direcționarea pacienților în instituțiile spitalicești se efectuează după confirmarea testului și se realizează prin intermediul platformei online. Prin intermediul acestui sistem electronic, baza de date este actualizată permanent de către instituțiile medicale spitalicești din oraș care furnizează informațiile privind locurile disponibile din cadrul acestora.

Astăzi s-a realizat un proces complex de dezinfectare a suprafețelor din cadrul acestei instituții. Acest proces se realizează periodic. Curățarea și dezinfecția suprafețelor include un set întreg de măsuri de prevenire și de control a răspândirii infecției, ceea ce reprezintă una din valorile de bază a Centrului și anume siguranța pacienților și a personalului medical. 

S-a realizat dezinfecția suprafețelor în următoarele încăperi:

- Zona Roșie (terapie intensivă)

- Zona Galbenă (zona pentru pacienți în forma medie)

- Zona Verde (zona pentru pacienți în forma ușoară)

- Zona de triaj (recepția pacienților)

- Laborator

- Încăperi pentru personal

- Încăperi administrative

- Coridor

- Grupul sanitar

- Sistemul de ventilare flux-reflux etc.

jurnal.mdjurnal.md

jurnal.mdjurnal.md

jurnal.mdjurnal.md
jurnal.mdjurnal.md

În fiecare zonă s-a realizat procedura de dezinfecție cu utilizarea substanțelor dezinfectante corespunzătoare fiecarui substrat care trebuie tratat: paviment, pereți, uși, calorifere, corpuri de iluminat, ferestre, mobilier, chiuvete, vas wc.

jurnal.mdjurnal.md

În afară de dezinfecția terminală periodică, zilnic se efectuează curațenia și dezinfecția curentă pentru asigurarea regimului sanitaro-epidemiologic.

jurnal.mdjurnal.md

Fiecare boxă este tratată cu lampa bactericidă conform graficului.

Operațiunile de curățenie și dezinfecție zilnică se realizează în mod obligatoriu după un grafic zilnic orar, în care personalul responsabil înregistrează tipul operațiunii, ora de efectuare și semnatura; aceste persoane cunosc denumirea dezinfectantului, data preparării soluției de lucru, timpul de acțiune și concentrația de lucru.

jurnal.mdjurnal.md

De asemenea se realizează și dezinfecția ambulanțelor. Pentru aceasta este amenajată o zonă separată, unde în fiecare unitate de transport se dezinfectează toate suprafețele din interiorul și exteriorul ambulanței.

jurnal.mdjurnal.md

Noutăţile partenerilor

comentarii: