image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Oamenii din Transnistria - izolați, iar Lesnic se laudă că Tiraspolul nu mai face politică

Deși recunoaște că a fost nevoie de negocieri între Chișinău și Tiraspol, ca la trei cetățeni moldoveni, domiciliați în stânga Nistrului, care nu au așa numita cetățenie emisă de Tiraspol, să li se permită până la urmă să treacă acasă, viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, susține că acum ca niciodată autoritățile de la Chișinău și Tiraspol au o bună colaborare și tind să lucreze „exclusiv pentru binele cetățenilor”.

Șefa de la Reintegrare a trecut în revistă mai multe activități care într-un stat democratic ar fi ținut de normalitate. Potrivit ei, angajații biroului comunică zilnic cu primarii și președinții de raioane din zona de securitate, pentru a afla cu ce dificultăți se confruntă.

„Am reușit împreună cu Tiraspolul să identificăm câteva categorii de persoane care trecând pe malul drept al Nistrului să nu fie plasate în carantină la întoarcere. Este vorba de polițiștii care deservesc localitățile aflate sub jurisdicția Chișinăului, angajații serviciilor de urgență și pompierii. Precum și fermierii care au pământuri dincolo de traseul Râbnița-Tiraspol, să li se permită accesul, doar dacă aceștia merg să efectueze lucrări, nu intră în contact cu altcineva. Am soluționat și problema celor care trebuie să-și ridice pensiile”, a spus viceprim-ministra.

Printre reușite aceasta a menționat și faptul că a discutat cu misiunile diplomatice ale RM aflate în afara țării pentru a găsi modalitatea de a readuce acasă 96 de cetățeni ai RM. Lesnic nu a specificat dacă aceștia sunt locuitori ai regiunii transnistrene ori a satelor subordonate Chișinăului din zona de securitate. „Am soluționat și problema a trei cetățeni, care își au domiciliul în regiunea transnistreană fiind cetățeni ai RM. Aceștia au revenit acasă”, a specificat Lesnic.

Viceprim-ministra a mai spus că Chișinăul a autorizat două loturi de medicamente care au ajuns în regiunea transnistreană și mai urmează să dea curs la două solicitări de acest gen. „Vreau să amintesc că în regiunea transnistreană locuiesc aproximativ 317 mii de cetățeni moldoveni, iar situația de urgență se aplică pe întreg teritoriul RM. Am reușit să restabilesc dialogul cu Tiraspolul și acum ca niciodată am reușit să minimizăm factorul politic ca să lucrăm pentru binele și sănătatea oamenilor”, a conchis șefa de la reintegrare.

Amintim că în stânga Nistrului sunt înregistrate șase cazuri de infectare prin Covid 19. Iar peste 1500 de persoane sunt luate la evidență și se află în autoizolare.

Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au închis așa numitul hotar de la Nistru începând cu 18 martie, curent. Locuitorii din așa numita „rmn”, dacă trec „hotarul” la întoarcere sunt nevoiți să stea timp de 14 zile în carantină. Cei care au domiciliul în stânga Nistrului, dar nu au așa numita cetățenie a „rmn”, dacă trec hotarul, nu li se mai permite să se întoarcă casă. Deși mai mulți profesori, care predau la școlile cu predare în limba română din Transnistria, au reclamat că nu pot trece acest „hotar” fără probleme, ca să-și ridice salariile ori ca să meargă la un medic, ei beneficiind de asigurarea CNAM, Lesnic, nu a suflat nici un cuvânt despre problema acestora.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: