image
Sursa foto: digi24.ro

O colonie de lilieci, 240 la număr, s-a adăpostit într-un apartament din sectorul Buiucani

O colonie de lilieci, 240 la număr, s-a adăpostit într-un apartament din Chișinău. Ei au intrat printr-o fisură a blocului și s-au cuibărit în peretele de la balcon. Liliecii au fost scoși și duși la Institutul de Zoologie, ca să hiberneze, dar au fost lăsați să plece de acolo în plină iarnă. Specialiștii speră că mamiferele își vor găsi alt adăpost și vor supraviețui.

În curtea acestui bloc au fost observați mai mulți lilieci, iar de la o vreme, o familie de la bloc a auzit zgomot la balconul apartamentului. Atunci, oamenii s-au gândit că în perete s-ar fi adăpostit lilieci și au apelat la o companie care prestează servicii de dezinfectare, eliminarea insectelor și a rozătoarelor. Deoarece experții au fost chemați pentru prima oară la extragerea liliecilor dintr-un apartament, directorul companiei a decis să vină și el alături de echipa sa.

Constantin Cozlan, directorul unei companii private din Chișinău: „Din drum se auzeau la etajul opt cum liliecii cântă.Este acces prin fațada balconului, sub geam este o mică gaură și ei pe acolo au intrat și printre blocurile de piatră din care este construit peretele ei și-au făcut loc.”

Specialiștii au făcut o gaură în peretele balconului.

Constantin Cozlan, directorul unei companii private din Chișinău: „Am văzut acolo mulți - mulți lilieci. Liliecii sunt inofensivi pentru om și foarte fragili, i-am extras atent, ca să nu-i strivim. Deci a fost o operațiune lungă. În total 240 de lilieci au fost.”

În apartament s-a adăpostit o colonie. Cercetătorii susțin că de la început și-au găsit culcuș câțiva, care i-au chemat și pe alții. Liliecii comunică prin sunete, pe care urechea omului nu le percepe. Cei peste 200 de lilieci au fost scoși, iar mai departe ce să facă cu ei, s-a întrebat Constantin Cozlan. Nu a vrut să le dea drumul afară. Operațiunea, care la început era de extragere, s-a transformat în una de salvare.

Constantin Cozlan, directorul unei companii private din Chișinău: „E frig și ei nu au cu ce să se hrănească hrana lor sunt insectele. Acest fapt sigur că ne-a determinat să apelăm diferite organizații, ca să aflăm unde putem să-i ducem, ca să stea în hibernare pe perioada de iarnă, să nu moară.”

Acolo unde a apelat, a primit doar refuz. Până la urmă au reacționat cei de la Institutul de Zoologie.

Victoria Nistreanu, șefa Centrului de cercetare a faunei de vertebrate terestre: „Faptul că au fost deranjați, i-a agitat foarte mult și ei s-au trezit de-a binelea. Avem o clădire tehnică care nu este utilizată I-am plasat acolo și în mod normal trebuie să hiberneze dacă nu, ei au posibilitatea să iasă nu poți să-i închizi, ca să nu aibă acces afară. Sunt niște găuri deacum o să verificăm dacă ei au rămas acolo sau au plecat.”

Mai târziu, Victoria Nistreanu ne-a spus că liliecii au plecat.

Victori Nistreanu, șefa Centrului de cercetare a faunei de vertebrate terestre: „Cred că o să se ducă în altă clădire. Sperăm că o să-și găsească loc și o să supraviețuiască perioada de iarnă. Nu sunt geruri, însă oricum nu este bine, pentru că slăbește organismul. Insectele practic nu sunt deloc.”

Mamiferele depistate în apartament sunt lilieci de amurg. Specia nu este inclusă în Cartea Roșie. Specialiștii susțin că acești lilieci s-au adaptat să conviețuiască alături de om. În Republica Moldova au fost depistate 21 de specii de lilieci. Ele sunt practic singurele mamifere insectivore zburătoare nocturne. Fără lilieci, omul este nevoit să recurgă tot mai des la insecticide.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: