image
Sursa foto: Privesc.eu

Maia Sandu: Andrei Năstase este cel mai potrivit primar general care să spargă schemele de corupție din capitală

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, este cel mai potrivit primar general care să spargă schemele de corupție, să pună în lumină toate lucrurile urâte și să înceapă să le rezolve, apreciază lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, într-un interviu pentru Cotidianul.md.

Aceasta vorbește și despre problemele reale cu care se confruntă locuitorii Chișinăului, cum pot fi acestea soluționate, despre candidații cu șanse reale în campania municipală și despre cei care au fost „plantați” la Primărie pentru a soluționa problemele guvernării.

Cotidianul.md: În timpul vizitelor pe care le efectuați în teritoriu, probabil, oamenii vă vorbesc despre problemele reale cu care se confruntă. Care este, la moment, speranța cetățeanului moldovean?

Maia Sandu: Dacă vorbim despre Chișinău și despre alegerile din Chișinău, la întâlnirile cu cetățenii de aici se vorbește și despre întrebări globale, despre faptul că oamenii nu mai cred în Republica Moldova, sunt dezamăgiți, copleșiți de toate lucrurile urâte care se întâmplă și mulți dintre ei se gândesc să plece. Asta este o problemă globală, caracteristică pentru locuitorii mun. Chișinău, dar și pentru locuitorii altor sate și orașe. Pentru cei de la Chișină o problemă majoră sunt construcțiile ilegale. Sincer vorbind, nu știam cât de mare este această problemă. Acum când merg în fiecare curte, oamenii ne arată exemple concrete când prin aceste abuzuri, acte de corupție, se fură din terenurile de joacă, spațiile verzi, atunci când într-un cartier de case de locuit pe pămân, pe un spațiu extrem de mic, se construiește o clădire cu multe etaje, asta înseamnă că casele din jur se deteriorează. Sunt extrem de multe acte de corupție care țin de preluarea terenurilor, de construcții ilegale. Evident se discută despre problema asigurărilor cu grădinițe, a drumurilor proaste, a transportului și a ambuteiajelor.

Cotidianul.md: Văd chișinăuienii o soluție ca, la șefia Primăriei Chișinău să ajungă liderul Platformei DA, Andrei Năstase, căruia i-ați oferit toată susținerea?

Maia Sandu: De asta și mergem în campanie, ca să îi convingem pe oameni. Sunt mulți oameni care îl sprijină pe domnul Andrei Năstase, mai sunt oameni pe care trebuie să-i convingem și această incertitudine ține mai mult de experiențele proaste pe care le-au avut oamenii până acum, pentru că le este frică să mai creadă în cineva. Toți politicienii care au fost până acum i-au dezamăgit, i-au mințit și uneori ne întâlnim cu această atitudine când oamenii zic că e prea târziu, prea multă corupție, cine poate să mai lupte cu această corupție și atunci argumentul nostru este că, domnul Andrei Năstase nu a făcut parte din sistemul corupt de la Primărie adus de PL, din sistemul corupt al PD-ului de pe toată țara, din sistemul corupt al socialiștilor, care stau la Primărie de mulți ani în Consiliu și doar fac zarvă, dar în realitate votează și participă la aceleași scheme de corupție. Dacă este cineva care să spargă aceste scheme de corupție, să pună în lumină toate aceste lucruri urâte și să înceapă să le rezolve, cel mai potrivit este Andrei Năstase.

Cotidianul.md: PAS-ul a decis să sprijine candidatura liderului Platformei DA, Andrei Năstase. Avem 12 candidați. Cum explicați acestă puzderie de candidați de dreapta? Este sau nu târziu ca unii candidați, care se declară proeuropeni, să se retragă din cursa electorală și să susțină candidatura lui Andrei Năstase?

Maia Sandu: Nu este târziu încă. Noi de la început am făcut apel la unitate și sunt dezamăgită, într-un fel, că acest apel nu a fost prea auzit de mulți. Cred că, în cazul unor candidați, este vorba de plantarea acolo pentru a diviza votul, să introducă mai multă confuzie. În cazul altora, probabil sunt niște ambiții mai puțin sănătoase, pentru că, în situația în care este clar că omul are șanse foarte mici, să insiste să meargă doar pentru ca să își facă campanie este un pic iresponsabil. Dar, nu e târziu. E timp ca oamenii să audă aceste mesaje, apelul la unitate și să voteze candidatul care are cele mai mari șanse să ajungă în fruntea Primăriei. Mă refer aici la candidatul forțelor autentic democratice.

Cotidianul.md: Cine este Silvia Radu?

Maia Sandu: Este un intrus și despre valoarea ei politică am văzut la alegerile prezidențiale, atunci când nu a reușit să adune nici măcar un număr de voturi egal cu numărul de semnături pe care le-a colectat. Deși mă întreb cum a colectat semnăturile, dacă, după aia, acei oameni nu au mai vrut să voteze pentru ea. A fost plantată la Primărie într-un mod ilegal. I s-au oferit toate instituțiile media controlate de Plahotniuc. I s-au pus la dispoziție tot felul de instituții publice, începând cu Armata Națională, care a venit să facă ordine pe drumuri, ca să îi construiască o imagine. Iată că se încearcă inducerea în eroare a cetățenilor, cu acest profil de administrator. Oamenii trebuie să știe că această persoană nu este una integră și, dacă va ajunge la Primărie, va face jocul lui Plahotniuc, va ajuta regimul și Partidul Democrat să își consolideze puterea în oraș și în țară. Ea încearcă să ne convingă că știe să măture, asta tot este o calitate și respect oamenii care știu să facă munci fizice, dar nu ca activitate de PR. Primarul are multe alte lucruri. Da, în zilele de odihnă poate să meargă și să facă ordine în vecinătatea ei. Dar, în general, primarul are tare multe lucruri de făcut și ar fi trebuit să se apuce de descoperirea schemelor de corupție, dar nu să aducă oameni corupți, afiliați Partidului Democrat, și să îi plaseze în funcții importante la Primărie.

Cotidianul.md: Plecând de la ipoteza că, în turul 2 al scrutinului acced Andrei Năstase și Ion Ceban. Cum credeți că se vor poziționa ceilalți actori politici, în principal care se declară pro-unioniști – PL și PUN.

Maia Sandu: Ar fi o ocazie pentru ei să demonstreze încă odată cât de cinici și ipocriți sunt, atunci când, pe de o parte, își declară aspirațiile sau susținerea pentru aspirațiile europene ale țării, dar atunci când se cer acțiuni concrete, ei procedează cu totul altfel. Nu cred că va fi o surpriză pentru noi ce vor face democrații, așa cum am văzut la prezidențiale, când una spun și alta fac, chiar dacă își exprimă sprijinul public și mai bine nu l-ar exprima, pentru că este toxic. Televiziunile lor, instituțiile lor, toți lucrează împotriva candidatului forțelor proeuropene.

Cotidianul.md: Cum vedeți mandatul de un 1 an al primarului general Andrei Năstase, având un Consiliu ostil și opoziție din partea puterii centrale?

Maia Sandu: Va fi dificil, dar va fi important ca domnul Năstase să reușească, pentru că asta va fi dovadă a eficienței partidelor emergente. Chiar dacă vor fi create toate obstacolele, sunt lucruri care pot fi făcute. Nimeni nu îl poate împiedica să vorbească despre aceste scheme de corupție, să meargă în instanțe, chiar dacă instanțele sunt controlate, dar să nu să se întâmple așa cum s-a întâmplat până acum, când Primăria nici măcar nu mergea să apere interesele municipalității. Sunt multe lucruri la nivel de schimbare a echipei, e mare nevoie de schimbare acolo, la nivel de atitudine în raport cu cetățenii, care vin cu întrebări de dimineață până seara. Deci, sunt o sumedenie de lucruri, care pot fi făcute bine, în pofida obstacolelor pe care guvernarea va încerca să le creeze.

Cotidianul.md: Și dacă Ion Ceban câștigă Primăria. Va fi și el, așa cum este președintele Igor Dodon, o piesă care nu va ieși din jocul lui Plahotniuc?

Maia Sandu: Și Ceban, și Silvia Radu sunt candidați ai Partidului Democrat. Nu pot să spun care este mai preferabil pentru ei. Nu se știe. Ceban, Dodon, PSRM sunt cuminți, obedienţi și îndeplinesc tot ceea ce le spune PD. Rolul lor este de sperietoare. În realitate, ei nu au niciun cuvânt de spus.

Sursa: Cotidianul.md

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: