image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Nivelul apei în Nistru și Prut descrește; Puhoaiele au ocolit casele, dar au distrus peste 720 de ha de terenuri agricole

Situația alarmantă legată de creșterea nivelului apei în râurile Nistru și Prut s-a stabilizat. La nordul RM, la Otaci, apa în Nistru a scăzut cu 10 cm, iar la Lipcani, în râul Prut – a scăzut cu 11 cm. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon și de responsabilii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI.

Nivelul apei la barajul Stânca-Costești a scăzut cu 11 cm. Mai persistă pericolul de inundații legat de nivelul crescut al apei în Nistru în raionul Ștefan Vodă, dar și în lunca Prutului.

„Nu avem case dărâmate. Se face evaluarea terenurilor inundate. În lunca Prutului au fost inundate 642 de ha de terenuri agricole, iar la Nistru – 84 de ha. În ultimii 12 ani, după ultima viitură, nu s-au făcut investiții serioase în digurile de protecție. De aceea am luat decizia împreună cu premierul să facem evaluarea și să fie prevăzuți bani în buget pentru restabilirea digurilor”, a spus Igor Dodon.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență informează că monitorizeze situația din țară ca urmare a codului portocaliu de creștere a nivelului apei pe râurile Prut și Nistru emis de Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Conform informațiilor din teren oferite de angajații IGSU în următoarele ore pe râul Prut, sectorul s. Criva – or. Costești va avea loc descreșterea nivelului apei cu 0.2-0.4 m, iar pe sectorul or. Leușeni – s. Brânza, se vor menține niveluri înalte ale apei, cu ieșirea apei în luncă. Pe râul Nistru, sectorul s. Naslavcea – or. Dubăsari, se vor menține niveluri înalte, cu o scădere a nivelului apei de 0.2 – 0.4 m, iar o creștere cu 0.1 -0.3 ar putea fi atestată pe sectorul Bender, în preajma satului Talmaza.

Angajații IGSU ține legătura cu autoritățile publice pentru menținerea siguranței cetățenilor și întreprinderea tuturor acțiunilor necesare de prevenire a riscurilor.

Pe moment în localitatea Răscăieți, raionul Ștefan Vodă, echipe de salvatori lucrează intens pentru fortificarea unui dig de protecție cu lungimea de peste 50 m pentru protejarea culturilor agricole din lunca râului Nistru.

Amintim că pe parcursul ultimelor zile salvatorii, reprezentanți ai autorităților locale, dar și cetățenii au lucrat pe mai multe sectoare de fortificare a digurilor de protecție în raioanele Soroca Ștefan Vodă, Căușeni, Rezina, Anenii Noi, dar și Vadu lui Vodă din municipiul Chișinău.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: