image
Sursa foto: Jurnal.md

Republica Moldova marchează astăzi 32 de ani de la declararea suveranității

Astăzi este sărbătorită Ziua Suveranităţii Republicii Moldova. Declaraţia de Suveranitate a fost adoptată acum 32 de ani, pe 23 iunie 1990, fiind votată cu o singură abținere.

Adoptarea Declaraţiei de Suveranitate a fost prima victorie importantă a deputaţilor din Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti, reprezenatnți ai forţelor democratice în lupta de renaştere şi eliberare naţională.

Declaraţia stipula în mod clar că suveranitatea R.S.S. Moldova este unica şi necesara condiţie a existenţei statalităţii Moldovei. Se afirma supremaţia legilor R.S.S. Moldova asupra celor unionale, se instituia cetăţenia şi prevedea dreptul suveran de a menţine relaţii diplomatice cu toate ţările lumii.

În acelaşi timp, documentul mai stipula caracterul unitar şi indivizibil al statului. Se stabilea că R.S.S. Moldova respectă statutul ONU şi îşi exprimă adeziunea faţă de principiile acestei organizaţii, se declară o zonă demilitarizată, activ promovează consolidarea păcii şi securităţii, este implicată direct în procesul de cooperare şi securitate precum şi în structurile europene.

Republica Moldova a adoptat Declarația de Suveranitate într-un context istoric complex, marcat de o paradă a suveranităţilor, proces care a cuprins întreg spațiul sovietic. Estonia a fost prima care şi-a declarat suveranitatea în noiembrie 1988, fiind urmată de Lituania în aprilie 1989 şi Letonia în iulie 1989. Între timp, Lituania își declarase independenţa de stat pe 11 martie 1990. Declaraţia de suveranitate a Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti fusese precedată de asemenea de cea a Georgiei din 26 mai 1990 şi a Rusiei din 12 iunie 1990.

comentarii: