image
Sursa foto: Jurnal TV

Alungați în stradă de Primăria Chișinău: Beneficiarii singurului centru pentru persoane cu tulburări mintale, disperați

Timp de 18 ani au depus efort pentru a crea singurul centru de zi din Republica Moldova pentru reabilitarea persoanelor cu tulburări mintale. Au investit peste 50 de milioane de lei și au ajutat sute de familii. Acum, pacienții sunt alungați de Primăria Chișinău din clădirea pe care tot primăria le-a dat-o în folosință. Beneficiarii centrului sunt disperați. Bolnavi fiind, spun că nu știu unde se vor mai putea adresa dacă se închide centrul de reabilitare.

Centrul „Speranță și Sănătate” este singurul din Republica Moldova unde persoanele cu dereglări psihice pot veni în fiecare zi absolut gratuit pentru a beneficia de asistență psihologică. Adulții vin să deseneze, să confecționeze săpun sau alte lucruri, să învețe să citească, să numere și să mănânce.

Cel mai important este că beneficiarii se află într-o comunitate, nu acasă între patru pereți. Cât sunt aici, rudele lor pot merge la serviciu, având siguranța că sunt pe mâini bune. În fiecare zi aici vin în jur de 40 de persoane cu tulburări mintale.

Asociația a obținut această clădire din sectorul Buiucani în 2004. Primăria a oferit-o gratuit, semnând un contract valabil până în anul 2029. Inițial locul semăna mai mult cu o gunoiște. Clădirea fusese părăsită de 20 de ani. De-a lungul timpului, asociația a investit, cu ajutorul partenerilor, peste 50 de milioane de lei pentru a crea condiții de reabilitare a bolnavilor mintal.

Dar cu două săptămâni în urmă, administrația centrului a primit o scrisoare de la primărie în care se menționează că încăperile nu sunt întreținute corespunzător, că centrul nu și-a plătit serviciile comunale, că nu sunt efectuate reparații și că, în consecință, contractul este reziliat. În scrisoarea semnată de viceprimarul Olga Ursu se arată că beneficiarii și administrația centrului au la dispoziție 20 de zile pentru a elibera clădirea.

„Desigur că a fost neașteptat pentru noi. Scrisoarea aceasta e o aberație. Nu am încălcat și nu am distrus nimic. Doar am amenajat teritoriul. Aici a fost o gunoiște. Gunoiul din sectorul Buiucani ajungea aici. Nu era canalizare, lumină, apă, gaz, uși, geamuri... Nimic! Ne-au dat pur și simplu o adresă, iar noi eram fericiți că avem un loc unde puteam lucra și presta servicii”, spune Ludmila Andreiciuc, directorul AP „Speranță și Sănătate.

„Mari succese avem cu el. El singur nu mânca, iar aici a învățat să mănânce cu toți. Nu o să avem unde să-l ducem. Dacă el rămâne singur acasă, trebuie să stai cu el. El nu poate sta, trebuie să facă mereu ceva”, afirmă Sergiu, tatăl uni tânăr de 26 de ani care suferă de paralizie cerebrală.

Administrația centrului de reabilitare presupune că un grup de afaceriști ar fi interesat să preia terenul pentru a construi altceva în loc.

„Nu se poate ca acești oameni să fie lăsați singuri. Ei degradează foarte rapid din păcate. Nu vreau să-mi imaginez că aceste persoane vor ajunge pe străzi, pentru că foarte ușor sunt influențate negativ. Vor deveni oameni social periculoși. La noi ei învață să vorbească frumos, să-i felicite pe alții cu ocazia zilei de naștere, să mănânce frumos, să se îmbrace”, mai spune Ludmila Andreiciuc, directorul AO „Speranță și Sănătate.

Asociația Obștească «Speranță și Sănătate» a fost fondată de către părinți ai căror copii adulți suferă de boli mintale. Organizația sprijină persoanele cu dizabilități intelectuale și familiile acestora, prin integrarea lor socială și protecția drepturilor și intereselor acestora. Până acum peste 500 de persoane au trecut cursuri de reabilitare în cadrul centrului.

Deocamdată, reprezentanții primăriei nu au venit cu o reacție. Viceprimarul Olga Ursu, care a semnat scrisoarea prin care cere evacuarea centrului, nu ne-a răspuns la telefon.

Noutăţile partenerilor

comentarii: