image
Sursa foto: privesc.eu

Dodon intervine brutal în politica externă și pune în pericol viitorul RM: „Dacă nu ne trezim, pierdem acest stat”

Deputații din Platforma DA și PAS au cerut demisia ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, și au depus o moțiune simplă împotriva acestuia, acuzându-l că desfășoară o politică externă dezechilibrată și pentru că încălcă flagrant prevederile constituționale, acceptând intervenția președintelui Igor Dodon în activitatea ministerului de Externe.

În motivarea moțiunii se menționează că politica externă a RM a fost afectată dramatic în ultimii ani de factorul politic. Obiectivele strategice de altă dată, în mod special integrarea europeană si valorificarea potențialului economic și comercial pe care ni-l oferă piața europeană, sunt compromise de politici care n-au nimic în comun cu interesele naționale ale RM.

Dodon, nu Guvernul ori Parlamentul, stabilește politica externă a RM

Deputatul Dinu Plângău a accentuat, în cadrul unui briefing, că ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, a încălcat prevederile constituționale acceptând intervenția flagrantă a președintelui Igor Dodon în activitatea MAEIE. Actualmente președintele Dodon este cel care dă indicații și practic stabilește ce politică externă are Republica Moldova, a spus deputatul.

Și deputatul Chiril Moțpan a declarat că politica externă a RM se face haotic și contra intereselor naționale, iar unele declarații și poziții ale Ministerului de Externe sunt condamnabile și intră în contradicție cu istoria și Constituția statului.

„Ministerul de Externe, în persoana ministrului, și-a permis să facă declarații iresponsabile privind aspectele de politică internă. Or, Ministerul de Externe și-a expus poziția referitor la conflictul de pe Nistru într-o manieră absolut condamnabilă”, a declarat Chiril Moțpan.

Deputații din platforma DA și PAS solicită audierea lui Aureliu Ciocoi, atrăgând atenția că toate eforturile MAEIE, ale Guvernului și ale Președinției, sunt orientate spre integrarea în uniunea euro-asiatică.

Cazuri de implicare a lui Dodon în politica externă

La rândul său, deputatul Iurie Reniță, fost ambasador al R. Moldova în România, ne oferă mai multe exemple care reflectă imixtiunea președintelui Igor Dodon în activitatea MAEIE. „Igor Dodon se implică în toate domeniile, dar, în mod special, în domeniul politicii externe. Printr-o eroare impardonabilă a fostei guvernări, lui Dodon i s-a permis să meargă la ONU. Era prerogativa Guvernului, trebuia să meargă premierul ori ministrul de Externe, deoarece acesta reprezintă RM în plan extern, dar în niciun caz Igor Dodon. Prerogativele președintelui, conform Constituției, comportă un caracter mai mult protocolar, decorativ. În realitate, Dodon a cerut neutralitatea permanentă pe plan internațional, dar cu menținerea armatei ruse de ocupație”, punctează Reniță.

Dodon decide de unul singur cine sunt partenerii strategici ai RM

Conform Art.86 p. 1 din Constituție, președintele poate purta tratative, poate lua parte la negocieri, poate încheia tratate în numele RM și să le prezinte spre ratificare Parlamentului.

„Dodon poate înainta multe propuneri, dar dacă acestea nu sunt susținute de Guvern și Parlament, ele nu au sorți de izbândă. Nu intră în domeniul președintelui să se pronunțe. El trebuie să promoveze politica externă elaborată de Guvern și aprobată de Parlament. El trebuie să fie în consonanță cu aceste obiective ale politicii externe. Dodon azi prezintă absolut distorsionat parcursul nostru proeuropean. La Bruxelles a declarat că va continua integrarea europeană, fapt care nu corespunde adevărului. În ultimele luni se observă o reducere a comerțului nostru extern cu UE de la 70 - la 65 la sută. El distorsionează parcursul european și orientează RM spre uniunea eurasiatică. Dar chiar și deschiderea spre piața rusă tot ar fi o prerogativă a Guvernului, nu a lui Dodon”, punctează Reniță.

Deputatul mai observă că la ședința Colegiului MAEIE, Dodon a declarat că partenerii strategici ai RM sunt Rusia, Ungaria și Turcia. „Dar nu există niciun document guvernamental sau parlamentar care să stabilească acest lucru. Dodon decide personal cine sunt partenerii strategici ai RM și cu acceptul tacit al Guvernului și al ministrului de Externe schimbă vectorul politicii externe a RM. Ne orientează spre țări care sunt în grația Moscovei. Guvernul însă trebuie să propună prioritățile în politica sa externă, Parlamentul să le adopte, iar Președinția să se conducă de acestea. Dodon, din păcate, a schimbat vectorul politicii externe spre obiective care contravin interesului național major al RM”, conchide fostul ambasador.

„Președintele nu a citit Constituția”

Solicitat de Jurnal.md, expertul în drept constituțional Alexandru Arseni a declarat că Dodon comite imixtiuni grave atât în activitatea Guvernului, cât și a Parlamentului. „Dodon ar trebui să citească Constituția, în special Art. 86 din aceasta, pe care l-a încălcat de nenumărate ori. Ca să faci o politică externă echilibrată trebuie să citești mai întâi Constituția propriei țări. El intervine brutal atât în politica externă a RM, cât și în activitatea Parlamentului, iar acest lucru a dus la deturnarea vectorului european al RM”, a declarat Alexandru Arseni.

„Este în pericol viitorul acestei țări”

Și deputatul Oazu Nantoi constată că situația din RM devine periculoasă și că din cauza acțiunilor actualei guvernări RM riscă să-și piardă independență. „Noi, deputații Blocului ACUM, am cerut la 18 ianuarie 2019 de la PSRM să renunțe oficial la ideea de federalizare, care echivalează cu trădarea de patrie. Colegii noștri din PSRM se prefac că plouă, iar Dodon continuă să vină cu inițiative dictate de Kozak. Considerăm că situația devine periculoasă pentru viitorul acestui stat și dorim să sensibilizăm opinia publică, pentru că dacă nu ne trezim - pierdem țara”, a conchis deputatul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: