image
Sursa foto: TVR Moldova

Obiceiuri de Crăciun: Biblioteca Naţională pune la dispoziţia publicului cărţi rare, ce descriu identitatea românească

Datinile şi obiceiurile româneşti de Crăciun s-au transmis din generaţie în generaţie din cele mai vechi timpuri. Românii păstrează vie memoria multor tradiţii naţionale, iar unele dintre ele, revin la viaţă datorită arhivei Bibliotecii Naţionale de la Chişinău, care în aceste zile, pune la dispoziţia publicului cărţi rare, ce descriu identitatea culturală românească, transmite TVR Moldova.

Expoziţia cuprinde în jur de 200 de culegeri de colinde, albume, dicţionare şi publicaţii ce amintesc de datinile poporului român. Una dintre cele mai vechi cărţi datează din anul 1903.

Este vorba de "Datinile şi credinţele poporului român", semnată de Elena Niculiţă-Voronca.

Respectate cu sfinţenie din străbuni, tradiţiile seculare de Crăciun şi de Anul Nou, se regăsesc şi astăzi în cărţi vechi, scrise încă în secolul al 19-lea. În ele sunt descrise îndeletnicirile şi obiceiurile ţăranilor români în ajunul sărbătorilor de iarnă.

„Datinile, tradiţiile şi obiceiurile în calendarele de patrimoniu, o parte din stduiile şi cercetările etnologilor şi folcloriştilor români, datini etno-folclorice de pe întregul spaţiu românesc, e vorba de Moldova, Maramureş, Ardeal, toate zonele României”, a spus Elena Borș director adjunct, Biblioteca Naţională.

Unele dintre aceste cărţi impresionante sunt foarte rare, iar altele sunt într-un singur exemplar.

„Am scos în evidenţă şi publicaţii, documente din colecţii legate de colinde, seara din Ajunul Crăciunului”, a precizat Elena Borș director adjunct, Biblioteca Naţională.

Multe dintre tradiţiile vechi s-au păstrat până în zilele noastre şi sunt descrise în colinde şi urături.

„Am încercat prin această expoziţie să aducem în vizorul publicului tradiţiile de iarnă începând cu sf. Andrei, până la Bobotează.  De fapt, s-au păstrat multe tradiţii de acum un secol, pe care le vedem în publicaţiile expuse. Este specific pregătirea pentru ajunul Crăciunului, în toate publicaţiile găsim tăiatul porcului, apoi gospodinele îşi pregătesc casa şi curţile pentru ajunul Crăciunului, colindel”, a spus directorul adjunct al Bibliotecții Naționale.

Cărţile vechi cu tradiţiile de sărbători ale românilor pot fi văzute la expoziţia de la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova până pe 10 ianuarie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: