image
Sursa foto: france24.com

Pieţele de capital, prăbuşite rând pe rând de criza coronavirusului; Bursa de la New York - cea mai mare cădere din istorie

Panica provocată de epidemia de COVID-19 continuă să afecteze serios piețele de capital de pe glob, în ciuda apelurilor la calm. Bursa americană a avut cea mai mare scădere de o zi din istorie. Indicele Dow Jones a scăzut cu 4,42%. De altfel, toți indicii principali de pe Wall Street au pierdut peste patru procente. Bursa din Tokyo a deschis, vineri dimineață, în scădere cu 3 procente, iar experții spun că este un efect direct al problemelor de pe Wall Street.

Indicele Dow Jones a înregistrat, ieri, cea mai mare scădere într-o singură zi din istoria sa de peste 120 de ani - 1.190 de puncte sau 4,42 la sută. Peste patru procente au pierdut și ceilalți indici principali, Nasdaq și S&P 500.

Asta pe fondul unei săptămâni dezastruoase pentru bursa americană, care poate deveni cea mai proastă perioadă de după criza economică din 2008.

Evoluțiile de pe bursele din New York și Tokyo influențează și celelalte piețe. Și bursele europene au pierdut mult din cauza virusului din China, scrie Digi24.

Pieţele de acţiuni din întreaga lume înregistrează cea mai proastă săptămână de după criza financiară din 2008

Speranţele că epidemia care a început în China se va termina în câteva luni iar activitatea economică va reveni la normal au fost spulberate în condiţiile în care numărul cazurilor de infecţie raportate la nivel mondial l-a depăşit pe cel din China.

"Nici măcar nu mai este nevoie să aşteptăm publicarea datelor statistice pentru a vedea cât de grav este afectată economia. Poţi vedea cum vânzările companiilor aeriene şi hotelurilor au scăzut la jumătate. Este corect să spunem că impactul coronavirusului va fi mult mai mare decât războiul comercial dintre SUA şi China", a declarat Tomoaki Shishido, senior economist la Nomura Securities.

Indicele global MSCI a coborât cu 0,5% după o cădere de 3,3% joi. De la începutul acestei săptămâni şi până în prezent a pierdut 9,3%, ceea ce înseamnă că este pe cale să înregistreze cel mai grav declin săptămânal după prăbuşirea de 9,8% înregistrată în luna noiembrie 2008.

Indicele S&P 500 a înregistrat joi o contracţie de 4,42%, cea mai mare scădere procentuală înregistrată după luna august 2011. După ce, la data de 19 februarie 2020, a atins un maxim istoric, indicele S&P 500 a pierdut 12%, cea mai gravă corecţie înregistrată de acest indice în doar şase zile, în timp ce indicele Dow Jones Industrial Average a pierdut 1.190,95 puncte, cea mai mare scădere înregistrată vreodată.

Indicele de volatilitate CBOE, denumit şi "indicele de frică" a crescut joi până la 39,16 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, cu mult peste intervalul 11-20 puncte la care a evoluat în ultimele luni.

Acest indice, care măsoară aşteptările pieţei de capital cu privire la evoluţia preţului acţiunilor la S&P 500 în următoarele 30 de zile, ajunge în perioade de criză la 50 de puncte.

În Asia, indicele regional MSCI excluzând Japonia a scăzut cu 2,4%. Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a pierdut 4% pe fondul îngrijorărilor că Jocurile Olimpice programate a se desfăşura în perioada iulie-august ar putea fi anulate din cauza coronavirusului.

"În prezent, coronavirusul arată ca o pandemie. Pieţele pot face faţă oricărei situaţii în care există un risc ridicat atâta timp cât se vede lumina de la capătul tunelului. Însă, pentru moment, nimeni nu poate spune cât timp va dura această situaţie şi cât de gravă va fi", a subliniat Norihiro Fujito, analist la Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Aproximativ 10 ţări au raportat descoperirea primelor cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore, inclusiv Nigeria, cea mai mare economie din Africa.

Și bursele din Europa au avut iarăși o zi groznică, cu scăderi de peste 3%.

La Londra, cu o pierdere de peste șapte la sută în această săptămână, indicele Footsie înregistra cea mai slabă săptămână din 2011, din vremea în care criza datoriilor suverane făcea ravagii.

Aceeași referință de rău augur o avea și indicele paneuropean Stoxx 600, care adunase o scădere de 10% de luni încoace.

Dacă se pun la socoteală și scăderile de joi, pierderile marcate pe burse au depășit 4 mii de miliarde de dolari. Numai joi, bursa de la Londra a pierdut 95 de miliarde.

Îngrijorările cu privire la o recesiune majoră au dus cotaţia petrolului la cel mai scăzut nivel din ultimul an

Cotaţiile futures pentru ţiţeiul american au scăzut cu 2,7%, până la 45,85 dolari per baril, după ce au pierdut deja 14,1% în această săptămână, ceea ce înseamnă cea mai mare scădere din ultimii nouă ani.

În paralel, investitorii se îndreaptă spre securitatea oferită de obligaţiunile considerate cu grad mare de siguranţă. Randamentele pentru obligaţiunile americane pe zece ani au atins un minim istoric de 1,241%. Tot pe fondul reorientării investitorilor spre active sigure, cotaţia aurului a ajuns la 1.646,4 dolari, în apropiere de cea mai ridicată valoare din ultimii şapte ani, la 1.688,9 dolari, atinsă la începutul acestei luni.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: