image
Sursa foto: jurnal.md

Soarta clădirii Filarmonicii Naționale rămâne incertă; Director: „Dorim un sediu nou, performant”

La patru luni după incendiul devastator de la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, autoritățile încă nu au decis dacă clădirea va fi restabilită sau va fi reconstruită.

„Se merge acum pe lucrările de cercetare, se realizează un caiet de sarcini pentru restabilirea, renovarea sau reconstrucția Filarmonicii. Vreau să vă zic că experții încă nu s-au pronunțat că se va păstra un perete, vorbesc de acesta dinspre str. Varlaam, sau nu și în funcție de asta se va anunța acest concurs pentru proiecte. Dacă se păstrează acest perete, înseamnă că va fi reconstrucție, dacă nu – va fi construirea din talpă, cum s-ar zice, a sediului de bază al Filarmonicii. Suntem și noi în așteptare, specialiștii lucrează, dar să vedem ce va urma”, a declarat directorul general al Filarmonicii, Svetlana Bivol la Europa Liberă.

Ea a precizat administrația Filarmonicii și colectivul de artiști pledează pentru construcția unui sediu nou.

„Dorim un sediu nou, performant, utilat, mobilat, acustic foarte bine gândit. Evident, s-a mers pe formula, adică până acum se merge pe formula că acea clădire veche-nouă, adică acea cu coloane din față să se păstreze, fiindcă ea practic nu a fost afectată și la ea să se alipească o clădire nouă. Această formulă nu este proastă, oricum această bucată construită de Voițehovski la începutul anilor ’60 este cumva reprezentativă și, bineînțeles, va fi reconsolidată, reconstruită, dacă va fi construit în spate un sediu nou, dar optăm mai mult pentru o clădire și un sediu nou”, a mai spus Svetlana Bivol.

Amintim că, în septembrie 2020, Filarmonica Națională a fost distrusă parțial de un incendiu. Flăcările au mistuit nu doar clădirea, dar și bunurile din interior, care, din păcate, nu au mai putut fi recuperate.

Potrivit specialiștilor Laboratorului experimental anti-incendiar, cauza izbucnirii focului a fost încălcarea regulilor de protecție în timpul unor lucrări la secționarea metalului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: