image
Sursa foto: Jurnal.md

Kozak este așteptat la Chișinău; Slusari: Dorim mai multă transparență, știm că Gazprom se eschivează de la discuții

Șeful-adjunct al administrației prezidențiale din Rusia, Dmitri Kozak, este așteptat, la Chișinău, pentru a discuta condițiile de livrare a gazului Republicii Moldova. Anunțul a fost făcută de vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, în cadrul unei emisiuni televizate de la RTR Moldova.

„Reprezentanții Guvernului au fost la Moscova. Totodată, i-am invitat la Chișinău pe reprezentanții Gazprom-ului și pe domnul Kozak. S-a ajuns la o înțelegere că va veni, dar deocamdată nu știm data exactă. Imediat ce vom avea rezultate referitor la contractul de livrare a gazelor le vom anunța ”, a declat Mihai Popșoi.

Faptul că despre vizita planificată a lui Dmitri Kozak a anunțat, printre altele, vicepreședintele Parlamentului, nu persoanele implicate în procesul de negocieri, l-a deranjat pe vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

„Pentru mine a fost mai mult decăt straniu că despre vizita planificată a lui Kozac aflăm nu de la Guvern sau Președinție, ci de la vicepreședintele legislativului. Domnul Popșoi ne-a informat cumva, printre altele, că oficialul rus vine să discute contractul privind livrarea gazelor. Totodată, reprezentanții guvernului tac. Știu precis că săptămâna trecută nu au fost negocieri cu Gazpromul, întrucât concernul se eschivează de la discuții”, a menționat Slusari într-o postare pe facebook.

Politicianul a mai adăugat că pe moment „Moldovagaz” lansează sperietori permanente la adresa populației. În același timp nu este clar care este strategia autorităților privind rezolvarea crizei energetice și dacă se duc negocieri cu România și UE.

„Eu cred că la capitolul comunicării actuală guvernare deocamdată merge pe urmele guvernului Chicu și nu este un lucru bun”, a conchis fostul deputat.

Amintim că autoritățile au declarat joi, 14 octombrie, stare de alertă în sectorul energetic din RM. Potrivit vicepremierului Andrei Spânu, acțiunea se impune ca instituțiile să poată întreprinde măsuri concrete de protejare a cetățenilor și a securității energetice a statului.

Comisia pentru Situații Excepționale a decis utilizarea păcurii, din data de 15 octombrie a.c., pentru producerea energiei electrice și termice.

Totodată, a fost dispusă pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze, casnici, industriali și comerciali, în vederea atenuării impactului unei eventuale creșteri a prețului gazelor.

Energocom-ul a fost mandatat să negociee achiziționărea de gaze naturale de pe piețele din regiune, conform celei mai bune oferte de la potenţialii furnizori de gaze naturale pentru acoperirea deficitului de gaze naturale.

Totodată, ministrul Andrei Spânu a precizat că a avut discuții cu conducătorii întreprinderilor responsabile de sectorul energetic cum ar fi Moldovagaz, Termoelectrica, CET-urile, Moldelectrica, Energocom etc., pentru a identifica pașii următori, menționând că există o strategie clară de depășire a crizei, pentru ca consumatorii să fie ajutați și protejați.

Noutăţile partenerilor

comentarii: