image
Sursa foto: poză simbol

Noi reguli privind activitatea notarilor: Ce prevede proiectul de lege aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind modificarea legislației cu privire la activitatea notarilor, unul dintre scopurile acestuia fiind evitarea situațiilor în care organele colegiale ale Camerei Notariale, ale Comisiei de licențiere și ale Colegiului disciplinar sunt nefuncționale.

Proiectul de lege prevede completarea articolului privind teritoriul de activitate al notarului cu fraza: „Nu se admite schimbul teritoriului de activitate între notari”.

Prin această intervenție se va consolida prevederea actuală, potrivit căreia schimbarea teritoriului de activitate între notari nu este permisă.

De asemenea, se propune ca notarul să depună jurământul și în fața Președintelui Camerei Notariale, nu doar în faţa Comisiei de licenţiere şi a ministrului Justiţiei. La fel, se propune ca ședința extraordinară a Adunării Generale a Notarilor să poată fi convocată, inclusiv de către Președintele Camerei Notariale.

Legea cu privire la organizarea activității notarilor va fi completată de asemenea cu o prevedere care va permite ca membrii Consiliului să beneficieze, pentru fiecare şedinţă la care vor participa, de o indemnizaţie echivalentă cu a treia parte (1/3) din salariul mediu pe economie, dar nu mai mult decât pentru trei şedinţe pe lună.

Aceasta va fi achitată de către Camera Notarială. În același timp, proiectul prevede ca notarii să răspundă disciplinar, dacă absentează de la două ședințe convocate consecutiv, ale Adunării Generale a Notarilor sau ale altui organ colegial la care au fost aleși, numiți sau delegați.

Proiectul de lege va fi înaintat Parlamentului spre adoptare.

comentarii: