image
Sursa foto: infomarket.md

Prim-viceguvernatorul BNM spune ce se va întâmpla dacă RM ratează prima tranșă din cele 100 de mil. de euro din partea UE

Conducerea Băncii Naționale nu este sigură de faptul că Republica Moldova va primi în iulie prima tranșă din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea UE. O ratare a ajutorului european ar putea însemna o reducere a cheltuielilor, afirmă prim-viceguvernatorul băncii centrale, Vladimir Munteanu.

În cadrul celei de-a patra reuniuni a Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană de săptămâna trecută, partenerii europeni au anunțat că țara noastră ar putea beneficia de o primă tranșă din cele 100 de milioane de euro abia în luna iulie, dacă două dintre condițiile principale vor fi îndeplinite.

„Este prematur să facem unele ipoteze. După câte am citit din presă amânarea a fost pentru o lună, cu anumite precondiții. Vorbim de 50 de milioane de euro. Semnalul este important ca impact. Trebuie să vedem. În primul rând, nu este clar dacă va fi sau nu tranșa următoare. Când vom avea mai multă certitudine, probabil vom face și o analiză pe care o vom discuta în următoarea rundă de prognoză”, a declarat Vladimir Munteanu.

„Sunt mai multe ipoteze. Noi încă nu am făcut studiul dat. Impactul ar putea fi marginal sau ar putea fi mai mare, în dependență de cum va evolua economia, cum se va decide compensarea de către autoritățile publice prin emisii noi sau prin micșorarea cheltuielilor. Ar fi speculativ să mergem în prea multe detalii”, a mai spus prim-viceguvernatorul BNM.

Amintim că UE a aprobat pe 15 iunie 2017 acordul privind acordarea asistenţei macro-financiare de 100 de milioane de euro pentru RM. Astfel, circa 60 de milioane de euro trebuiau oferiţi sub formă de credit, iar alte 40 de milioane în calitate de grant. UE a schimbat însă retorica după ce alianţa tacită PD-PSRM au modificat abuziv sistemul electoral cu doar un an înainte de alegeri.

Astfel, asistenţa financiară a fost condiţionată de respectarea avizului Comisiei de la Veneţia privind legea electorală, dar şi de implementarea mai multor reforme cerute de-a lungul ultimilor ani.

Noutăţile partenerilor

comentarii: