image
Sursa foto: Reuters

Johannes Hahn: În RM există o întârziere constantă în domeniul respectării statului de drept, dar și alte evoluții negative

„În Republica Moldova există o întârziere constantă în domeniul respectării statului de drept și al libertății de exprimare. De mai bine de două luni vedem o evoluție negativă în anumite domenii care sunt legate de drepturile cetățenilor. Iar acest lucru nu este criticat doar de Comisie, ci și de Parlamentul European”. Declaraţiile au fost făcute de către Comisarul european pentru politica vecinătății și negocieri de extindere, Johannes Hahn, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

„Am avut un vot despre Moldova în această privință, iar poziția Consiliului e similară. Toți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situație, ba chiar e vorba și despre credibilitatea noastră proprie, iar banii trebuie folosiți în scopuri clare. În cele din urmă, am fost de acord că trebuie să acceptăm consecințele. De aceea a fost adoptată o decizie de reducere a sprijinului financiar în ceea ce privește alocarea anuală, dar și să suspendăm plățile ulterioare în cadrul asistenței macrofinanciare”, a adăugat Johannes Hahn.

„Suspendat înseamnă că nu plătim a doua și a treia tranșă de asistență macrofinanciară, iar reducerea alocării anuale înseamnă că acolo unde am inclus în buget aproximativ 70 de milioane, vom reduce asta cu o treime pentru 2017 și 2018, dar este important să înțelegem că acest lucru nu înseamnă a spune ceva care este împotriva cetățenilor, dimpotrivă, programele care sunt încă în vigoare vizează sprijinirea intereselor cetățenilor, de exemplu, investind de exemplu în anumite măsuri de infrastructură, în tratarea deșeurilor, în programe în care există în mod clar un beneficiu pentru cetățenii de rând. Dar noi nu căutăm, nici în Moldova, nici în altă parte, să susținem un anumit guvern și nici să facem jocurile vreunui partid politic. Ceea ce căutăm este ca analizele noastre să fie bazate pe fapte și cifre. Și acest lucru este evaluat și, prin urmare, a trebuit să luăm o decizie”, a adăugat comisarul european.

În aceste condiţii, oficialul a explicat că măsurile pot fi schimbate doar după ce vor exista progrese în domeniile importante, inclusiv remedierea tuturor deficiențelor din domeniul statului de drept.

„Am văzut, de exemplu, o amnistie fiscală, care nu este acceptabilă, dar nu am văzut progrese reale în investigațiile privind scandalul bancar. Vreau să spun că s-au luat măsuri ulterior pentru a se evita o astfel de situație în viitor, însă când vine vorba de rezolvarea cazului penal nu există progrese reale. Există întotdeauna scuze că acest lucru este externalizat, că acest lucru se face în altă parte. Aici vedem cu certitudine unele deficiențe. Cealaltă problemă este decizia de a nu recunoaște alegerile pentru primăria din Chișinău cu, aș spune, argumente foarte dubioase. În toate aceste elemente vedem evoluții care nu sunt în concordanță cu așteptările noastre privind mai multă democrație, mai multă transparență, mai multă corectitudine”, a continuat Johannes Hahn.

Totodată, Johannes Hahn a transmis un mesaj cetăţenilor RM: „Sunt pe deplin conștient de faptul că unii folosesc acest prilej pentru a spune că nu sprijinim cetățenii. Încă o dată, este exact contrariul. Încercăm să nu prejudiciem interesele cetățenilor. Din contra. Este și o chestiune a credibilității noastre. Dacă suntem de acord cu ceva, dacă vrem să ținem seama de valorile noastre, dacă urmărim standardele europene care nu sunt respectate sau dacă se face chiar contrariul, bineînțeles că trebuie să reacționăm. Dar, încă o dată, reacția noastră vizează, dacă doriți, autoritățile statului, nu cetățenii. Cetățenii ar trebui să știe că suntem de partea lor. Și, de asemenea, nu ezit să spun că guvernul a făcut unele progrese în anumite domenii. De exemplu, exporturile către Europa au crescut. Acest lucru este în mod clar rezultatul acordului de liber schimb. Facem totul, de exemplu, pentru a utiliza în continuare aceste posibilități, ceea ce este iarăși în interesul cetățenilor, deoarece creează locuri de muncă. Este ceva care arată o perspectivă europeană clară. Dar când vine vorba de adaptarea legii la standardele democratice, vedem în mod constant încălcări sau cel puțin evoluții care nu sunt în concordanță cu așteptările noastre privind democrația și statul de drept”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: